Zelfbouw 3D printer

Zonestar prusa i3 3D printerIk heb zelf mijn 3D printer gebouwd vanuit een zelfbouw pakket en het is de Reprap Prusa i3 van Zonestar geworden. Ik ben zeer tevreden met deze printer en ik wil op deze pagina dan ook mijn ervaring met het bouwen van deze 3D printer en het gebruik delen voor de mensen die ook overwegen om een zelfbouw 3D printer te kopen. De Reprap Prusa i3 is momenteel (Jan 2016) en van de populairste (doe het zelf) zelfbouw 3D printers die u op veel plekken kunt kopen. Deze printer is niet duur en met vrij veel standaard onderdelen te bouwen en ook makkelijk door uzelf uit te breiden. Door de populariteit van dit type 3D printers is er ook veel informatie te vinden over de bouw, kalibratie, problemen en upgrades van deze 3D printer. Voor het bouwen is mechanische nauwkeurigheid, veel geduld en enige kennis van elektronica vereist. Het zelfbouw onderdelen pakket dat ik gekocht heb bevatte alle onderdelen voor een (8e) generatie Prusa i3 waarbij ook auto-leveling (sensor) was inbegrepen, maar hier kom ik straks nog op terug. Bij het pakket zaten ook twee 500 gr. rollen PLA filament (zwart + wit), gereedschap en een 8GB SD kaart waar de gebruiksaanwijzing en de bouwinstructies (pdf bestanden en filmpjes) staan.

De specificaties van deze 3D printer zijn:

Zoals u kunt lezen is dit een behoorlijk complete 3D printer met vrij goede specificaties en een stevige behuizing. Ook het in elkaar zetten ging vrij vlot, toch waren er een paar kleine dingen waar ik niet op gerekend had. Desondanks heb ik de 3D printer in twee avonden in elkaar kunnen zetten en een derde avond heb ik gebruikt om alles goed af te stellen, soepel te laten lopen en de zelftesten.

Eerste inspectie van de onderdelen in het pakket

© Hein Pragt 2016

alle onderdelen van de 3D printerNa het uitpakken van de doos had ik een tafel vol onderdelen en een SD-kaarthouder met een micro SD-kaart erin. Op deze SD-kaart staat de complete handleiding om de 3D printer te bouwen, inclusief filmpjes die laten zien hoe sommige dingen in elkaar gezet en afgeregeld moeten worden. De handleiding is wel voor twee verschillende uitvoeringen en het is wel handig om eerst even te bepalen welke uitvoering u heeft. Ik heb daarna alle bestanden naar mijn PC gekopieerd en de bestanden die niet van mijn type 3D printer waren verwijderd. Als eerste heb ik de "packing list" afgedrukt en aangekruist, niets is zo ergerlijk als er halverwege achter komen dat u een onderdeel van uw 3D printer mist. Gelukkig staan er naast Engelstalige omschrijvingen ook kleine foto's bij zodat u de onderdelen goed kunt vinden. Alles was compleet en zoals later zou blijken waren er zelfs reserve schroefjes en moertjes over.

Monteren van de hardware van de 3D printer

© Hein Pragt 2016

montage van de stappenmotorenToen ben ik de eerste avond begonnen met het in elkaar zetten van alle hardware van de 3D printer. Enkele onderdelen zoals de "Y as belt pulley", de "LCD Display module", de "slider modules" links en rechts en de "extruder" en de "assemble print plate" waren al compleet in elkaar gezet geleverd. Hier moesten alleen nog enkele schroefjes ingedraaid te worden en een van de stappenmotoren bevestig te worden. Daarna kan begonnen worden met het basis frame en dis is vooral veel schroefjes en moertjes aandraaien. Bij het plaatsen van de sensor boardjes en de stappenmotoren is het wel belangrijk om even op te letten op de goed richting en de positie van de aansluitingen. Ik had niet goed opgelet en kon bij het aansluiten van de elektronica eerst weer het nodige demonteren om de stappenmotoren om te draaien. Het is vooral belangrijk om goed op de tekeningen te letten en op de positie van de uitsparingen in de behuizing. Hier moet later weer iets anders in passen. De montage van alle acryl delen wijst zich verder vanzelf.

montage deel 4Dan komt het moment om de draadeinden te plaatsen met heel veel moeren, draai een aantal van de moeren al vast op het draadeinde met de ringen aan de goede kant zodat ik niet achteraf een moer bent vergeten. Elke plaat acryl wordt door een moer aan de ene kant en een moer aan de andere kant vastgehouden, draai de moeren vooral nog niet te vast. Pad aan het einde moet u alles netjes recht en vastzetten. Nu kunt u ook de geleide-assen en de heated plate gaan plaatsen, let op deze moet u later nog een keer weer demonteren. Wanneer er baluwe schildertape opzit laat dit er dan opzitten, dit heeft u nodig voor een betere hechting van het object aan de plaat. Daarna plaats u de eindstop van de Z as en plaatst u het wormwiel en de geleide as van de ene slider module. In de handleiding staat nu dat u de andere slider module ook moet plaatsen om daarna de horizontale geleide assen erdoorheen te duwen. Dit gaat echt niet aangezien de klemvast gaat zitten. Om de zaak niet te beschadigen heb ik eerst de rechter slider module weer verwijderd en daar eerst de horizontale geleide assen doorheen gestoken. Pas daarna heb ik weer het wormwiel en de geleide as van de Z as erdoor gedaan. Nadat de horizontale geleide assen door de extruder gestoken waren kon alles op zijn plaats geschoven worden. Deze horizontale assen waren uiteindelijk wel lastig goed te krijgen maar dat vertel ik aan het einde nog, bij de zelftest.

montage 3D printerDaarna kunnen de riemen van de motoren geplaatst worden, eerst ťťn kant goed vastzetten en er een aantrekbandje omheen doen, dan de andere kant goed op spanning brengen en ook hier omvouwen en er een aantrekbandje omheen. Het uitstekende deel van het riempje kunt u afknippen. Daarna kunt u de lcd-module monteren, let er wel op dat de knopjes niet te ver verzonken zijn, dit is erg lastig bij het indrukken later. Ook de printplaat van de besturing en de voeding kan daarna op het frame gezet worden en dan zijn we bijna gereed met de hardware. Eerst moet u nog de acryl delen van de filament rol houder in elkaar zetten. En dan is alle hardware eindelijk gereed. U kunt nu de schroeven van de draadeinden goed vastzetten zodat alles stevig op zijn plaats blijft zitten. Neem vooral rustig de tijd, van een goed gemonteerde 3D printer gaat u langer plezier hebben.Monteren van de bedrading van de 3D printer

© Hein Pragt 2016

bedrading van de 3D printerNa een nachtje rustig slapen ben ik begonnen aan het aansluiten van de elektronica. Ook hier is een duidelijke handleiding voor die begint met elektrische veiligheidstips en een paar foto's waarop te zien is hoe men wel en niet moet aansluiten en hoe men draden moet strippen. Mijn exemplaar werd geleverd met een blauw Melzi V3 board, dit is eigenlijk een Arduino mega met op hetzelfde board ook de motordrivers en de rest van de I/O interfaces. Het nadeel hiervan is dat wanneer het stuk gaat u een geheel nieuw board moet kopen, bij een losse Arduino en interface boards kunt u alleen het defecte onderdeel vervangen, toch is alles op ťťn board wel handig voor de montage. Zie ook: Melzi wiki

Op zich is het aansluiten niet zo ingewikkeld, alle draden zijn voorzien van gepolariseerde stekkertjes die er maar op ťťn manier in kunnen en het is even opletten om de juiste lengte kabel te kiezen. Ik heb de kabels zoveel mogelijk bij elkaar langs het frame gelegd (er zitten ook gaten in het frame voor de draden) en even opgelet dat ze niet te dicht in de buurt van draaien en bewegende onderdelen komen. Hieronder ziet u de print met alle aansluitingen, u kunt ze van boven naar beneden volgen. Ik heb wel even kleine stickers met X, Y en Z op de motoren geplakt als geheugensteuntje bij het aansluiten van de motoren en de sensoren/schakelaars. Daarna heb ik de voeding aangesloten en deze met de twee dikke draden (20 A is veel stroom) aangesloten op het Melzi besturing board. Let voordat u de stekker in het stopcontact doet eerst goed op of de 110/220 Volt schakelaar binnenin de voeding op de goede stand staat, anders doet de printer het maar heel even. Let wel even goed op de stekker van de LCD display eenheid, deze kan op twee manieren op de print gedrukt worden, dit staat niet zo goed beschreven maar het kan geen kwaad als het andersom zit, u heeft dan alleen geen beeld.

Nog een kleine wijziging

© Hein Pragt 2016

dubbele moertjes bij displayNa de eerste week werken vond ik dat de knopjes iets te diep verzonken waren en dat ze lastig in te drukken waren. Vooral wanneer ik snel even iets wilde doen drukte ik vaak zonder dat het effect had. Ik heb de complete displayeenheid weer losgehaald en het display weer losgemaakt van de achter plaat. Daarna heb ik aan de onderkant van de display print dubbele moertjes geplaatst en heb ik daarna de print weer vastgezet op de achter plaat. Hierdoor is de display print c.a. 2 mm naar voren gekomen en na montage op de boven voorplaat van 3D printer steken de knopjes nu netjes 2mm uit zodat ze goed in te drukken zijn en het bedienen van de 3D printer veel eenvoudiger is geworden.

Testen van de 3D printer

© Hein Pragt 2016

Dan komt het spannende moment om voor het eerst elektrische spanning aan te sluiten. Draai eerste beide Z-assen aan de dikke knoppen boven de motor tot ze beiden op c.a. 10 cm afstand van de plaat staan. Ik heb zelf een plaatje ijzer van 12 cm genomen die ik tussen de onderkant van de slider en de bovenkant van de motor kan zetten zodat ik bij het kalibreren beide assen goed gelijk kan zetten. Daarna moet u het filament in de extruder doen tot het helemaal onderin bijna bij de spuitmond zit, hiervoor moet u de bovenkant van de invoer omlaagdrukken zodat de as die de draad zal geleiden loskomt en het filament doorgestoken kan worden. Dan kunt u de stekker in het stopcontact doen en wanneer er tekst op het display verschijnt is het begin in ieder geval goed gegaan. U kunt mu met de knopjes omhoog en omlaaggaan door het menu en met rechts een keuze maken. Ga da naar "debugging" en kies rechterknop voor submenu en kies nu "assemby check" en druk weer op de rechter knop. U kunt nu op het scherm zien wat er getest zal worden, u moet zelf de eindschakelaars indrukken, u kunt de motoren zien bewegen en er zal wat gesmolten filament uit de spuitkop komen. U kunt nu nog niet gaan printen, u moet nu eerst uw printer kalibreren. Mijn printer heeft ook een autoleveling eenheid maar deze heb ik uiteindelijk niet aangesloten, waarom zal ik u later vertellen, u kunt deze eerst even vergeten want hij is voor normaal gebruik niet nodig.

Bij mij lief de linker slider niet soepel, de motor sloeg regelmatig een slag over en na een paar keer heen en weer gaan was het verschil tussen links en rechts al snel een paar millimeter. Toen heb ik eerst de sliders in het midden gezet het linker geleide asje (boven) losgemaakt en uit het gat van de motor (onder) getrokken. Ik merkte dat er spanning op stond en dat het bij het neerzetten naast het gat (onder) stond. Ik heb toen met een waterpomptang de horizontale geleide assen een beetje in en uit de linker slider gedrukt tot de verticale geleider as van de Z-motor uit zichzelf in het gaatje viel. Er was toen dus geen weestand meer. Daarna heb ik alle assen en wormwielen van een beetje naaimachineolie voorzien en toen liep het allemaal soepel.

Bij het kalibreren ging er bij mij iets mis, aangezien de eindstop van de Z as niet erg stevig op het printje zit, boog deze onmiddellijk door waarna de printkop zich in het blauwe schilders tape op de heated plat boorde en ik snel de stekker ui het stopcontact haalde. Ik heb het printje met de beugel van de eindschakelaar gedemonteerd en met een lijmpistool de ruimte onder de schakelaar en de beugel volgespoten met spuitlijm waarbij ik de schakelaar stevig tegen de print drukte. Daarna zat de schakelaar goed vast en zal de Z-positie HOME altijd op dezelfde plek zitten. De schilders tape was stuk en ik heb het er ook afgehaald en bij de Praxis een rol nieuwe blauwe schildertape gekocht.

Het kalibreren zult u nog regelmatig moeten doen dus het is raadzaam dit goed te oefenen. De eerste keer is het raadzaam om de werkplaat op de middenstand te zetten en dan eerst de Z-eindschakelaar goed te zetten. Er zit een stelschroefje aan de achterkant van de linker slider die moet u ongeveer in het midden omhoog draaien en dan zet u beide sliders links en rechts op dezelfde hoogte. Dan zet u de printer aan en met de menukeuze "positie" en de keuze voor de Z as, brengt u de extruder met de spuitkop langzaam omlaag. Tot deze bijna boven de plaat zit. Daarna draait u het stelschroefje aan tot het ledje naast de schakelaar net gaat branden. Nu heeft u de Z as eindstop op een veilige stand gezet. Daarna zet u de Z as weer omhoog en door middel van de Z-home kunt u nu testen of de kop weer net boven de plaat tot stilstand komt. Wanneer de kop op de plaat gaat duwen is het zaak de stekker snel uit het stopcontact te halen. Ik gebruik ook een verdeelstekker met schakelaar om de zaak snel van de spanning te kunnen halen zonder aan een stekker te hoeven trekken.

De volgende keren zult u alleen het volgende moeten doen om te kalibreren. Eerst zet u weer beide Z-assen op dezelfde hoogte, hiervoor gebruik ik een ijzeren staafje dat ik op 12 cm heb afgezaagd. Dit plaats ik tussen de onderkant van de slider en de bovenkant van de stappenmotor en dan draai ik langzaam omlaag tot het bijna klem zit. Dit doe ik dan aan beide kanten. Daarna kies ik in het menu voor "positie" en Z-home. De kop zal nu net boven of op de plaat rusten. Door aan de stelschroeven onder de plaat te draaien zorg ik dat de spuitkop net boven de plaat rust en dan schuif ik de kop (bij uitgeschakelde printer) naar een van de hoeken van de plaat. Nu neem ik een vel papier en schuif deze tussen de spuitkop en de plaat. Ik draai nu aan de stelschroef tot het papier nog net heen en weer kan bewegen tussen de kop en de plaat. Dit herhaal ik voor alle vier de hoeken en dan controleer ik het nog eens in het midden van de plaat. Wanneer de afstand overal ťťn pappiertje is dan is uw printer gekalibreerd. U kunt nu uw eerste testafdruk maken, vanaf het op de SD kaart meegeleverde testbestand.

Waarom gebruik ik de autoleveling niet?

© Hein Pragt 2016

Ten eerste is de afstelling van de sensor een rampenklus, de sleufjes in het meegeleverde beugeltje zijn niet groot genoeg om de sensor op de juiste hoogte te zetten en dat heb ik eerst handmatig uit moeten vijlen. Uiteindelijk lukt het om de sensor op de goede hoogte te krijgen en het ledje begon netjes te branden. Toen ik Z-home deed was de afstand net iets te groot waardoor de spuitkop de plaat naar beneden begon te duwen zodat de sensor niet aansloeg en ik nog net op tijd de stroom eraf kon halen. Toen er later een keer wat hard geworden filament aan de kop zat gebeurde precies hetzelfde bij de autolevel. Dit vond ik niet ze geweldig en ik doorzag de zwakte van dit systeem, de sensor zit aan de kop vast en wanneer de kop net iets te laag staat of de tape net iets hoger ligt op de die plek zal de eindstop situatie nooit bereikt worden en de kop de plaat gaan indrukken met uiteindelijk beschadiging tot gevolg. Een tweede argument is dat voor autoleveling een special versie van de software geladen moet worden in de besturingsmodule en die softwareversie lijkt mij enigszins buggy. Ik heb er naderhand de meest recente versie ingezet (zonder autolevering) en ik ben weer helemaal gelukkig. Ik gebruik weer de normale eindstop van de Z-as en alles werkt prima. Ik heb de sensor van de kop verwijderd en denk eraan om een beugeltje te printen zodat ik de mechanische schakelaar aan de Z-as kan vervangen door de sensor van de autoleveling. Deze sensor lijkt me nauwkeuriger dan de mechanische schakelaar en het heeft denk ik een langere levensduur. Maar dit gaat een leuk extra projectje worden, voorlopig doet de 3D printer het prima zonder autoleveling.

Verbetering van de Prusa I3 (1)

© Hein Pragt 2016

beugeltjes voor de Prusa I3Hoewel ik zeer tevreden ben over de Zonestar Prusa I3 kan het toch altijd beter. Wanneer ik de 3D prints van de Ultimaker ernaast leg dan zie ik duidelijk kwaliteitsverschil. Maar de Prusa I3 is nog te verbeteren. Naast de instellingen waar ik mee geŽxperimenteerd heb tot ik een goed compromis vond tussen snelheid en kwaliteit, bleek toch een gedeelte van de rimpels en de niet zo mooie hoeken van de print veroorzaakt te worden door het trillen van de printer zelf en het niet altijd helemaal stabiel staan van de printer. Deze printer heeft standaard geen behuizing en ik besloot het advies te volgen dat ik op Internet gelezen had. Ik heb een goed dikke plaat multiplex (18 mm) gekocht en deze zwart gespoten. Ik had op Internet een paar beugels gevonden voor mijn printer maar die bleken nogal lang aan print tijd te kosten en ze pasten niet helemaal goed. I besloot daarna maar om zelf een paar beugels te ontwerpen die simpel maar toch stevig waren en die weinig tijd kosten om te printen. (geen mooie rondingen en randjes die nergens voor nodig zijn). Het resultaat was prima, de 3D prints zijn stukken beter geworden sinds de Prusa i3 stabiel staat en de trillingen van de printer zelf zijn een stuk minder geworden. Dit kan ik iedereen met een Prusa I3 aanraden. De beugeltjes zijn hier te downloaden.

Het kopen van een 3D printer

© Hein Pragt 2017

Wanneer u eenmaal besloten heeft dat u ook voor de 3D printer hobby gevallen bent, is het tijd om een 3D printer te kopen. Er zijn meerdere opties, u kunt een kant en klare 3D printer kopen maar deze zijn nogal prijzig, het voordeel is wel dat u zonder enige kennis van techniek onmiddellijk kunt beginnen. De goedkoopste oplossing is de 3D printer helemaal zelf bouwen en de onderdelen zelf (uit China) te bestellen. Hierbij moet u rekening houden met: lange levertijden, onderdelen die net niet op elkaar / bij elkaar passen, weinig garantie en u heeft veel technische en mechanische kennis nodig en u moet veel geduld hebben. U kunt ook in China complete doe het zelf pakketten kopen, ook hier is er een lange levertijd van soms wel twee maanden, garantie duurt vaak dezelfde tijd en u loopt het risico dat de goedkope printer bij de douane ontdekt wordt en u bij aflevering nog een forse rekening naheffing moet betalen. Ik koop zelf regelmatig onderdelen in China, maar dan hou ik er rekening mee dat ik ze niet snel nodig zal hebben, dat de prijs echt het wachten waard is en dat het beneden de 21 euro blijft.

De oplossing die ik gekozen heb is de gulden middenweg. Ik heb een bouwpakket via Bol.com gekocht via een Nederlandse importeur. Ik betaal iets mee dan wanneer ik het zelf bestel uit China maar heb wel een paar grote voordelen. Ten eerste is de levertijd een paar dagen, zijn er Nederlandse garantieregels en aankoopbescherming van toepassing. Bij een investering van een paar honderd euro vind ik dit wel belangrijk en heb ik daar wel een paar tientjes voor over. Een kant en klaar printer kopen was ook nog een optie maar uiteindelijk won de drang om zelf te bouwen en te verbeteren. De kwaliteit van de zelfbouw 3D printers is vaak hoger dan die van de kant en klaar 3D printer, zeker omdat u dit zelf ook in de hand heeft. Het pakket dat ik kocht was zeer compleet, met gereedschap erbij en een aantal reserve onderdelen, dus het was een goede koop.

Bestel links


3D printer kopenReprap Prusa i3 zelfbouw 3D printer De Reprap Prusa i3 is al tijden de populairste zelfbouw 3D printer. Voor een fractie van de prijs van de 'grote merken' heeft u een 3D printer met dezelfde of betere eigenschappen. Waarbij uw printer ook nog modulair uit te breiden is en u niet vastzit aan onderdelen of filament van een bepaald merk. Door de populariteit is er ook zeer uitgebreide informatie te vinden over de bouw, calibratie en (eventuele) upgrades van uw printer. Let op: Het gaat hier om een zelfbouwpakket. Enige kennis van electronica is vereist. Het pakket bevat alle onderdelen om een volledig werkende nieuwste (8e) generatie Prusa i3 te bouwen. Deze generatie heeft onder andere een iets groter verticaal bouwvolume, een beter moederbord en ondersteunt auto-leveling (sensor is inbegrepen). Ieder pakket is inclusief 2 rollen PLA filament van 0.5kg per stuk (rood + wit), gereedschap, een LCD scherm, een 8GB SD kaart + USB stick combo en een auto-level sensor. Op de SD kaart staan ook de gebruiksaanwijzing en de bouwinstructies.3D printer kopenZelfbouw 3D printer uit ChinaZelfbouw 3D printer uit China Voor mensen die iets langer willen wachten en die flink wat geld willen besparen is er ook de mogelijkheid om een 3D printer bouwpakket rechtstreeks vanuit China te bestellen. Ik koop zelf regelmatig elektronica producten vanuit China en ik moet zeggen dat mijn ervaringen goed zijn. Nog een voordeel is dat de reserve en vervanging onderdelen voor de 3D printer ook in China te koop zijn en daar minder dan de helft kosten vergeleken met de Nederlandse webshops en in kwaliteit niet onderdoen.


Boeken over 3D printers

boekboek bestellenVan Duuren Media Ontdek 3D-printen. Wanneer u aan de slag wil met 3d-printen, krijgt u te maken met veel nieuwe termen en begrippen. En ongetwijfeld hebt u een groot aantal vragen. Wat is 3d-printen? Hoe is het ontstaan? Wat kunt u ermee? In dit kleurrijke en praktische boek maakt de auteur u wegwijs in deze materie. U leert hoe 3d-printen werkt en wat u ermee kunt doen, welke verschillende technieken worden gebruikt, met welke materialen u kunt 3d-printen, welke 3d-printers voor u interessant kunnen zijn, welke software beschikbaar is en waar u gratis 3d-modellen kunt vinden. Uit de inhoud: - Introductie: over technieken, materialen en verschillende printers; - Voor- en nadelen: de voor- en nadelen van 3d-printen toegelicht; - Technieken: uitgebreide informatie over verschillende 3d-printtechnieken; - Materialen: 3d-printmaterialen en hun voor- en nadelen; - Toepassingen: over de mogelijkheden die 3d-printers bieden; - Hardware: 3d-printers uit de doeken gedaan en tips waarop u moet letten bij aanschaf; - Software: apps, toepassingen en sites die ondersteuning voor 3d-printen bieden; - Praktijk: van de aanschaf van een 3d-printer tot de eerste probeersels. Dit boek is een orientatiegids voor personen met een praktische belangstelling om het fenomeen 3D-printen als nieuwe liefhebberij te starten. Auteur Bob Timroff heeft dit zelf gedaan en vertelt gestructureerd zijn ervaringen. Wat is 3D-printen eigenlijk? Hoe werkt het? Waar kan ik wat vinden op internet? Wie zijn er al mee bezig? Gezien de aanschafprijs: zijn er goedkopere zelfbouwmogelijkheden? Welke software? Zelf modellen ontwerpen? Hoe? De auteur geeft in duidelijke uitgangspunten aan dat het een redelijke prijzige (700-3500 euro), maar vooral een tijdrovende hobby wordt. Aan de andere kant: een geweldige technische ontdekkingsreis die, gezien de ontwikkelingen op dit gebied, nog lang niet ten einde is. Met kleurenfoto's en een register.


boek 3D printer3D printer boek bestellen3D-printen voor Dummies 3D-printen is niet langer science fiction, maar binnenkort voor iedereen beschikbaar! Het aantal 3D-printers groeit snel en sommige bedrijven maken er al volop gebruik van. Met een 3D-printer kan een gebruiker zijn eigen producten geheel naar eigen inzicht printen, met volop keuze uit ontwerpen, materialen en kleuren. 3D-printen voor Dummies is het handboek op het gebied van deze gloednieuwe technologie. Deze gebruiksvriendelijke gids onderzoekt de typen 3D-printtechnologie die momenteel beschikbaar zijn en verschaft kunstenaars, techneuten en hobbyisten inzicht in de verbazingwekkende zaken die 3D-printers te bieden hebben. Verder vind je in dit boek onder meer informatie over de betekenis van 3D-printen voor productiemethoden en intellectueel eigendom en een handleiding om je eigen RepRap 3D-printer te bouwen. 3D-printing voor Dummies is een must-have gids waarmee je je ei- gen dynamische ontwerp kunt maken en je dromen uit kunt laten komen. De eerste helft van dit boek, in de delen I t/m IV, beschrijft wat er op dit moment al mogelijk is en anticipeert op de toekomstige ontwikkelingen. In de tweede helft van dit boek, in deel V gaat de lezer zelf aan de slag met zijn eigen 3D-printer die voor een deel zichzelf maakt: de RepRap. Het is een open source-printerontwerp waarmee men tegen materiaalkosten aan de slag gaat. Al knutselend wordt de wereld van de additieve fabricage verkend. Net als bij andere Dummies-boeken is er het deel van de tientallen in deel VI. Leuk en leerzaam boek voor techneuten die de verbazende mogelijkheden van 3D-printen willen verkennen, eerst lezend en vervolgens op betaalbare wijze praktisch met de RepRap.


boek over 3D printers3D printers boek bestellenDe wereld van 3D-printen, op weg naar een nieuwe industriele revolutie? Vooral de afgelopen vijf jaar heeft 3D-printen een grote vlucht genomen. 3D-printen is de overkoepelende aanduiding voor fabricagetechnieken waarbij objecten laag voor laag worden opgebouwd, gestuurd door een computer. In de industriŽle sector is de officiŽle term Additive Manufacturing (AM). De AM-technologie geeft zeer veel vorm vrijheid bij het produceren. Vormen die met conventionele technieken niet mogelijk zijn kunnen wel met 3D-printers worden gemaakt. Door deze vormvrijheid kunnen producten beter worden aangepast aan de eisen van het gebruik en worden complexe vormen betaalbaar. Volgens een toenemend aantal experts zal 3D-printen in combinatie met het internet, robotica en open software tot een nieuwe industriŽle revolutie leiden. Deze zal het komende decennium ingrijpende gevolgen hebben voor economieŽn van landen, verdienmodellen van bedrijven, maar ook voor het onderwijs. In verschillende landen zou dit tot een herleving van de maakindustrie kunnen leiden; ook voor Nederland ligt hier een mooie kans. De vraag of deze revolutie daadwerkelijk zal plaatsvinden, hangt af van verdergaande technologische vernieuwingen op het terrein van 3D-printen, ontwikkelingen op het gebied van software en de kostprijs van het printen. Maar tevens van de mate waarin consumenten en bedrijven van 3D-printen gebruik gaan maken. In dit boek verkent Willem Vermeend de wereld van 3D-printen. Het is de papieren versie van zijn digitale website boek www.3dprintwereld.com. Lezers die met hun pc, laptop, tablet of smartphone online gaan, kunnen aan de hand van de verwijzingen in het boek kennis nemen van de filmpjes en links die in www.3dprintwereld.com zijn opgenomen. Willem Vermeend is internetondernemer en bijzonder hoogleraar Economics and Internet Business. Daarnaast is hij commissaris bij verschillende internationale ondernemingen en auteur van een groot aantal boeken op het terrein van financiŽn, economie en fiscaliteit. In de periode 1984-2002 was hij actief in de nationale politiek: als lid van de Tweede Kamer, als staatssecretaris van FinanciŽn en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.Zijn belangstelling voor 3D-printen gaat terug tot zijn jeugd. Naast zijn school en studie werkte hij toen in de modelmakerij van zijn vader waar onder meer mallen werden gemaakt. Medio 2013 werd Willem Vermeend door de minister van Economische Zaken, Henk Kamp, benoemd tot zogenoemd aanjager van Doorbraakprojecten ICT in het MKB, waaronder 3D-printen.


Last update: 24-05-2018

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).