Scott Adams adventure interpreter

© 1997 - 2019 Hein Pragt

In 1980 begon ik spelletjes te spelen op mijn TRS-80 computer en mijn lievelingsspellen waren adventure games en in het bijzonder de adventure games van Adventure International. Ook schreef ik in die tijd mijn eigen adventure spel in basic naar aanleiding van een artikel van Scott Adams (de man achter Adventure International) (www.msadams.com ) over zijn adventure interpreter. Jaren later kwam ik in contact met Scott en ontstond er een vriendschap en ook nu heb ik nog regelmatig contact met mijn Amerikaanse vriend. Ik heb in 1997 de scottfree versie van de adventure interpreter aangepast voor Microsoft Windows (Visual C) and deze versie is uitgebracht op een CD met een grote verzameling oude Adventure games in Amerika. In 2005 heb ik een nieuwe versie gemaakt en in 2013 heb ik weer een nieuwe versie gemaakt met een nieuwe gebruikersinterface die ook onder Windows 7 werkt. Ik speel nog steeds graag adventure games zoals Myst and Riven, ik ben gek op complexe puzzels en een fantasie omgeving. Maar soms is het leuk om weer eens de hele oude sfeer te proeven van de oude tekst adventure spellen.

Op deze pagina staan ook de data bestanden van de originele tekst Adventure spellen en in de laatste versie heb ik ze meeverpakt in het zip bestand dat u kunt downloaden. De rechten van de adventure spellen liggen nog steed bij Scott Adams en ze zijn niet Public Domain, maar ze mogen vrij gebruikt worden. Mijn adventure game interpreter is wel freeware u mag het gratis downloaden, gebruiken en verspreiden. Wanneer u dit programma leuk vindt of opmerking heeft kunt u me een email sturen (mail@heinpragt.com).


Download Scott Adams game interpreter 3.0.4.


adventure interpreter

download adventure interpreter 3.0.4 AdvInt304.zip
In deze versie (3.0.4) 2018 is het hoofdvenster naar rechts uit te trekken waardoor het inventory veld groter kan worden. In versie (3.0.3) 2014 is het de bug in het laden van opgeslagen spellen verholpen en een bug waardoor niet altijd alle acties werden uitgevoerd die aan een commando verbonden waren. De vorige versie (3.0.2) 2013 van de windows XP / Windows 7 versie van het Scott Adams adventure interpreter programma. Met behulp van dit interpreter programma kunt u de oude tekst adventures van Scott Adams (Adventure International) spelen op uw Windows PC. Veertien originele adventure games zitten in hetzelfde zip bestand.

Deze versie heeft een sterk verbeterde (Engeltalige) gebruikersinterface, knoppen voor de meest gebruikte commando's, een gescheiden inventory venster en dropdown lists met alle commando's en voorwerpen. Dit maakt het eenvoudiger te spelen want soms waren de oude spellen meer van "raad de goede woorden". Deze versie van het programma maakt het eenvoudiger om deze oude adventure spellen te spelen met een moderne gebruikersinterface. Ik heb deze versie gemaakt "alleen maar voor de lol" omdat programmeurs soms een gewoon iets leuks moeten maken zonder dat er een commercieel belang is alleen maar omdat "het leuk is!". Ik hoop dat u ook zult genieten van dit programma en de oude adventure spellen.
Vriendelijke groet, Hein Pragt

Ook is er inmiddels een Android en Windows 8 versie die te downloaden zijn uit de App stores, dit is een project "just for fun!".

Download uit de Google Play appstore

Download uit de Windows appstore

De Android versie van deze Adventure Interpreter is gemaakt met HTML5 / CSS / Javascript en is daarna omgezet naar een native app in de vorm van een apk bestand.


Download Scott Adams game interpreter oudere versies.


adventure interpreter

download advint advent201.zip
Dit is de oude versie (2.01) 2005 van de windows95/98/NT/2000/XP versie van de Scott Adams adventure interpreter.

advint advent105.zip

De hele oude versie (1.05) 1997 van de windows95/98/NT/2000/XP versie van de Scott Adams adventure interpreter.


Scott Adams spellen dat bestanden.

advents advents.zip
Dit zip bestand bevat alle data bestanden van de tekst adventure spellen van Scott Adams, U kunt ook de hompage van Scott Adams zelf bezoeken (www.msadams.com) waar u ook nog recentere adventure spellen kunt downloaden.

Spellen in dit zip bestand:


Over Scott Adams.

Scott Adams schreef het eerste commerciŽle tekst adventure spel voor de personal computer. Hij schreef Adventureland voor de TRS-80 computer in BASIC. Scott baseerde zijn spel op Colossal Caves, geschreven door Will Crowther en Don Woods op een DEC PDP-10. Scott Adams begon een bedrijf genaamd Adventure International in 1978 en tussen 1978 en 1984 schreef hij veertien tekst adventure spellen voor de TRS-80, Atari, Apple II, C64, Sorcerer, TI en CP/M computers. Alle spellen gebruikten dezelfde twee woorden commando parsers waarmee de spelen het spel kon spelen. GO EAST, GET SNEAKERS en SAY YOHO waren bekende commando's.

Scott Adams begon het spel Adventureland te verkopen door een kleine advertentie in een computer tijdschrift te plaatsen en het spel op cassettebandjes te verkopen. Een van zijn eerste verkopen was vijftig exemplaren aan het toenmalige zeer bekende bedrijf Radio Shack in Chicago. In December 1980 schreef Byte magazine een artikel over de Scott Adams' adventure games en in de top periode van het bedrijf Adventure International had het een omzet van 3 miljoen dollar. Ook tekende men een groot contract met Marvel Comics om van alle bekende actie figuren een adventure spel uit te brengen.

Maar toen de eerste dip kwam in de video spellen markt halverwege de jaren 80, ging Adventure International helaas failliet en kwamen alle spellen in het bezit van de bank die ze jaren lang heeft vastgehouden. Eind vorige eeuw kreeg Scott de rechten voor zijn oude spellen terug en stelde hij ze vrij beschikbaar om te spelen. Het copyright op deze spellen behield hij wel. Scott Adams woont tegenwoordig in Wisconsin en werkt al jaren als senior programmeur voor Avista Inc.


Tekst adventures.

© 2013 Hein Pragt

De oorspong van het genre tekst adventure begon in 1976 met het spel "Colossal Cave Adventure". Dit spel is gemaakt door de Amerikaanse programmeur en amateur speleoloog William Crowther. In dit spel moet de speler een enorm onderaards labyrint verkennen, verborgen schatten zoeken en vechten met dwergen en draken. Dit alles werd alleen maar weergegeven door tekst op het scherm met een beschrijving van de omgeving en de voorwerpen op die locatie. Men bestuurde het spel door middel van twee woorden commando's zoals "go east","get axe" en "open door". In het grote labyrint van Adventure kan men snel verdwalen, moet men draken verslaan en een dwerg een bijl naar u gooit, uw schatten regelmatig gestolen worden door een piraat die ze vervolgens ergens anders weer verstopt en waar u magie moet gebruiken om daar te kunnen komen waar u wilt.

Door hun eenvoud groeien de tekst adventures uit tot de eerste commerciŽle spellen voor thuiscomputers. Legendarische ontwikkelaars van tekst adventures zijn Scott Adams en het in 1979 door studenten van het MIT opgerichte bedrijf Infocom met titels als "Zork", "Planetfall" en "Deadline". Helaas worden de tekst adventure in de jaren 80 het slachtoffer van de toenemende verwerkingscapaciteit van computers waardoor de grafische spellen hun intrede deden. Tekst adventures werden vervangen door graphics adventures die ook wel point and click adventures genoemd werden. Bekende ontwikkelaars van deze adventure games waren Sierra On-Line met de bekende Roberta Williams als bedenker van prachtige adventures zoals King Quest en Space Quest series en Leisure Suit Larry. Maar er was ook Lucasarts met Maniac Mansion, Monkey Island en Indiana Jones die door hun grafisch ontwerp, geluid en humor uitzonderlijke prestaties leverden. In het midden van de jaren 90 veranderde het genre weer enigszins met adventure games vol puzzels zoals The Seventh Guest en het legendarische Myst en Riven.

Maar ook tegenwoordig is er nog steeds belangstelling voor tekst adventures omdat het als een soort van interactief boek gespeeld kan worden. De speler moet zelf een beeld vormen van de wereld in het adventure en moet heel creatief zijn om via de juiste weg en met de juiste voorwerpen een weg te vinden door het adventure. Enige ervaring met het genre spel helpt wel, wanneer men weet dat men dingen moet oppakken en weer moet laten vallen, een "locked door" vraagt om een "key" die u waarschijnlijk ergens anders kunt vinden, kunt u de spellen sneller spelen en er meer van genieten. Er worden nog steeds nieuwe tekst adventures gemaakt door een kleine groep mensen maar er is ook een belangstelling voor de oude spellen. Dit kom ook omdat deze spellen vaak uitblinken in een goed verhaal en slimme puzzels terwijl moderne spellen vaak grafisch beter zijn maar minder goed zijn in een goed verhaal.


Walkthrough Scott Adams Pirate Adventure.


Er zijn twee "treasures" (schatten) in Pirate Adventure:

  1. Gold Dubleons
  2. Rare Stamps

Flat in LondonGET CRACKERS, GET SNEAKERS, GET RUM, GO STAIRS
AlcoveGET BOOK ("There's a strange sound"), GO PASSAGE
Secret PassagewayGO EAST
Musty atticGET TORCH, GET DUFFEL, EXAMINE DUFFEL, OPEN DUFFEL, DROP DUFFEL, GET MATCHES, GO WEST
Secret PassagewayGO WEST
AlcoveREAD BOOK, GO WINDOW
Outside open window on ledgeSAY YOHO
Sandy beachDROP SNEAKERS, DROP BOOK, GO EAST
MeadowGO SHACK, GIVE RUM, WAIT (for Pirate to take rum), GO WEST, GO EAST
Foot of a caveGO PATH
Top of a hillGO CRACK
Dark locationLIGHT TORCH
Large cavernGO SHED
Tool shedGET HAMMER, GET WINGS, GO NORTH, GO CRACK
Top of a hillUNLIGHT TORCH, GO DOWN, GO WEST, GO WEST
Sandy beachDROP WINGS, DROP TORCH, DROP MATCHES, DROP SACK, GET BOOK, GET SNEAKERS, SAY YOHO
Outside open window on ledgeGO WINDOW
AlcoveGO PASSAGE
Secret passagewayGO EAST
Musty atticGET BOTTLE, GO WEST, GO WEST, GO DOWN
Flat in LondonGET NAILS (The rug is nailed down!), GET RUG, DROP RUG, GET KEYS, GO STAIRS
AlcoveGO WINDOW
Outside open window on ledgeSAY YOHO
Sandy beachDROP BOOK, DROP HAMMER, DROP SNEAKERS, DROP NAILS, GET WINGS, GO LAGOON
Shallow lagoonWAIT (For tide to come in), GO NORTH
OceanGET WATER, GET FISH, GO SOUTH
Shallow lagoonGO SOUTH
Sandy beachDROP WINGS, GET TORCH, GET MATCHES, GO EAST
MeadowGO EAST
Foot of a caveLIGHT TORCH, GO CAVE
Maze of cavesGO DOWN
PitTHROW FISH, DROP BOTTLE, UNLOCK DOOR, GO HALL
Long hallwayGO EAST
Large cavernGO SHED
Tool shedGET SHOVEL, GO NORTH
Large cavernGET LUMBER, GET SAILS, GO WEST
Long hallwayGO PIT
PitGO UP
Maze of cavesGO WEST
Foot of a caveUNLIGHT TORCH, GO WEST
MeadowGO WEST
Sandy beachDROP LUMBER, DROP SAILS, DROP TORCH, DROP MATCHES, GET SACK, GO EAST, GO SHACK
Grass shackUNLOCK CHEST, LOOK CHEST, GET PLANS, LOOK CHEST, GET MAP, GET PARROT, GO WEST, GO WEST
Sandy beachDROP KEYS, WAIT (For the tides to change)
Shallow lagoonGO LAGOON, DIG ANCHOR, GET ANCHOR, GO SOUTH
Sandy beachDROP ANCHOR, BUILD SHIP, DROP PLANS, GET SNEAKERS, GET BOOK, SAY YOHO
Outside open window on ledgeGO WINDOW, GO PASSAGE, GO EAST
Musty atticWAKE PIRATE, GO WEST, GO WEST, GO WINDOW, SAY YOHO
Sandy beachDROP BOOK, DROP SNEAKERS, GO SHIP
Aboard pirate shipSET SAIL (You may need to WAIT for the tide to come in!), GO BEACH
*Treasure* IslandDIG, WAIT (Pirate grabs rum), GO SOUTH
Spooky graveyardGO EAST
Large barren fieldPACE 30, DIG, GET BOX, DROP SHOVEL, GO MONASTERY
Deserted monasteryDROP PARROT, GET DUBLEONS, GO WEST, GO WEST
Spooky graveyardWAKE PIRATE, GO NORTH
*Treasure* IslandGO SHIP
Aboard pirate shipSET SAIL, GO BEACH
Sandy beachGET HAMMER, OPEN BOX, GET STAMPS, DROP HAMMER, DROP BOX, GET BOOK, GET SNEAKERS, SAY YOHO
Outside open window on ledgeGO WINDOW, GO DOWN
Flat in LondonDROP DUBLEONS, DROP STAMPS, SCORE


Last update: 08-07-2020

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).