Internetdating en datingsites

(Archief pagina) Momenteel kunt u op zeer veel datingsites de liefde van uw leven zoeken en het aantal datingsites blijft maar stijgen, want daten op internet is razend populair. Veel datingsites zijn de laatste jaren opgekocht door een aantal grote organisaties, het betreft hier vaak de grote en dure betaalde datingsites waar men ook zeer goed oplet of u niet stiekem buiten de site om contact probeert te leggen (want men wil er aan verdienen) en men sterke censuur pleegt op profielen en foto's. Volgens de sites zou dit de kwaliteit ten goede komen, in de praktijk is dat niet het geval en is het puur ter bescherming van de eigen inkomsten en om te zorgen dat men gebruik blijft maken van de betaalde diensten van de datingsite. Een aantal datingsites onderscheiden zich van elkaar door zich alleen te concentreren op een speciale doelgroep of leeftijd zoals hoger opgeleiden of veertigplussers of vijftigplussers. Soms is het zoeken wat eenvoudiger wanneer de doelgroep al enigszins bepaald is door de datingsite. Ook zijn er steeds meer gratis datingsites die hun inkomsten halen uit de vaak overdadige advertenties. Dit zegt niets over de kwaliteit van de site, het grote aanbod van advertenties en de vaak wat tragere site doordat er telkens advertenties getoond worden, moet u wel op de koop toe nemen. Niets is helemaal voor niets op Internet. Bij veel datingsites heeft u de mogelijkheid om zich gratis in te schrijven om u naar de site te lokken, hierna merkt u dat u meestal veel minder mogelijkheden heeft dan een betaald lid, zeker wanneer u contact wilt leggen. Er surfen natuurlijk niet allemaal integere heren en dames rond op Internet, maar een voordeel van Internet dating is dat wanneer u uw identiteit weet af te schermen, het contact zeer eenvoudig te verbreken is. Wel zijn er een aantal zaken waar u goed op moet letten wanneer u begint met daten op Internet, ook hier probeer ik aandacht aan te besteden op deze pagina.

Over internetdating

Uit eigen ervaring weet ik dat Internetdating en correspondentie heel leuk kan zijn, dat het een goede wijze is om nieuwe mensen te leren kennen en ook een goede opening kan bieden om een nieuwe liefde te vinden. Werd er tien jaar geleden nog wel eens een beetje neerbuigend gedaan over deze wijze van contact zoeken met andere mensen, tegenwoordig is het vrij gangbaar geworden en doet jong en oud het. Zowel jonge singles als de herintreders op de relatiemarkt hebben vaak het probleem dat ze een druk bestaan hebben, er binnen hun vrienden en kennissenkring geen geschikte partner te vinden is, of dat men simpelweg niet zoveel mogelijkheden heeft om uit te gaan en nieuwe mensen te ontmoeten. Ook als men wel regelmatig uitgaat is de kans dat men een leuk persoon ontmoet veel kleiner geworden omdat tegenwoordig ook veel mensen met een vaste relatie met vrienden of vriendinnen uitgaan, weet u niet wie ook op zoek is naar een relatie. Ik heb zelf mogen ervaren dat na een gezellig avond en hoge verwachtingen van mijn kant, ik bij het afscheid te horen kreeg dat ze getrouwd was en wilde kijken of ze nog in de markt lag en dat ik geen verwachtingen moest hebben. Maar ook vallen mensen na een scheiding vaak in een sociaal niemandsland, doordat de kennissen- en vriendenkring zich vaak opsplitst of in het geheel partij kiest. Vooral vrouwen met kinderen zijn vaak aan huis gebonden waardoor men ook niet snel in contact kan komen met een eventuele nieuwe liefde. Een heleboel redenen dus om via een medium als Internet contact te zoeken met andere mensen en op zoek te gaan naar de liefde. Het aantal mannen dat ingeschreven staat bij een datingsite is ongeveer vier keer zo hoog als het aantal vrouwen (hoewel sommige site dite nogal eens anders proberen te beweren) en ook reageren mannen vaker op advertenties van vrouwen, dan andersom. Ondanks dat we in een moderne tijd leven, blijkt het initiatief voor contact toch nog vaak van de man uit te moeten gaan. Hoewel het aantal mannen na het 40e levensjaar minder is en met het stijgen van de leeftijd het aantal zoekende vrouwen toeneemt, boven de 50 jaar het aantal zoekende vrouwen zelfs groter is dan het aanbod van vrijgezelle mannen en dat ook vrouwen in deze leeftijd categorie iets assertiever zijn.

Er zijn ook vrij veel datingsites die gebruik maken van nep-profielen of lok-profielen, dit hebben ze vaak in hun voorwaarden juridisch afgedekt. Vaak zijn dit profielen van leuk mannen en leuke vrouwen die bedoeld zijn om leden over de streep te trekken om betaald lid te worden. Wanneer men (na betaling) contract opneemt met zo'n profiel zal men of aan het lijntje gehouden worden als er per bericht betaald moet worden, of men krijgt een standaard afwijzing. Vaak zijn het ingehuurde studenten die de berichten van deze profielen afhandelen, of een medewerker van de datingsite zelf. Dat deze profielen bestaan heb ik zelf wel gemerkt, ik kwam ooit na twee jaar terug op een datingsite en zag daar veel dezelfde "betaalde" leuke profielen weer staan. Mijns inziens zijn er weinig leuke aantrekkelijke vrouwen die tegen forse kosten meer dan twee jaar achtereen op dezelfde datingsite zitten. Dit zijn dus zeker kandidaten voor de term nep- of lok-profiel.

De gevaren van datingsites

Hier volgen enkele tips voor mensen die online contact zoeken:

  • Begin een correspondentie altijd voorzichtig, vertel datgene van uzelf dat belangrijk is en loop vooral niet te hard van stapel. Dit gaat ook op voor andere vormen van contact zoeken, als iemand in een uitgaansgelegenheid te opdringerig is of zijn of haar complete echtscheiding doorneemt, werkt dat vaak niet erg positief.
  • Hoewel Email correspondentie vrij anoniem is, moet u oppassen en geen dingen schrijven die u normaal ook niet hardop zou zeggen. Probeer een zo eerlijk mogelijk beeld van uzelf te schetsen, u loop het risico om uiteindelijk bij een eerste afspraakje door de mand te vallen wat u dan zeer kwalijk genomen kan worden.
  • Gebruik bij voorkeur niet uw eigen email account, maar neem voor online dating een account bij bijvoorbeeld Hotmail, Gmail of Yahoo. Dit voorkomt ook totale vervuiling van uw normale email inbox, en is een extra stukje veiligheid. U kunt na een tijdje altijd nog uw andere email adres geven.
  • Wees voorzichtig met namen en plaatsen, gebruik in eerste instantie alleen uw voornaam of een bijnaam (nickname). Via zoekmachines en online gidsen is vaak vrij eenvoudig achter de identiteit van iemand te komen en het laatste wat u wilt is een stalker of ongewenst huisbezoek.
  • Geef nooit zomaar uw telefoonnummer, wanneer u na een tijdje wilt bellen, bel dan eerst met nummeronderdrukking door middel van *31* voor het vaste telefoonnummer of schakel uw nummer weergeven uit bij uw mobiel.
  • Wees vooral eerlijk, schep niet te hoge verwachtingen en stuur recente foto´s en lieg niet over uw leeftijd en uiterlijk. Er is niets hinderlijker dan een eerste date waarbij de ander 10 jaar ouder, 20 kilo zwaarder of kaal is. Dit kan alleen tot teleurstellingen leiden, voor uzelf en de ander en het NIET zo dat men als men verliefd is op een karakter het uiterlijk of leeftijd niet meer zo belangrijk is.

Eerste de oude relatie afsluiten

Over het algemeen is er nog een belangrijke valkuil voor Internetdating en dat is dat men tegenwoordig niet meer de tijd neemt om een relatie goed af te sluiten en te verwerken. Soms zijn mensen al op zoek naar een nieuwe relatie voor ze de oude hebben afgesloten. Voor u het weet zit u in een zogenaamde "rebound relatie". Op Internet komt u hier niet zo snel achter, veel mensen beginnen al aan een nieuwe relatie voor ze de oude verwerkt of zelf afgesloten hebben en beginnen dus een nieuwe relatie met oude problemen. Wanneer beide partner dit doen kan dit interessant maar ook heel pijnlijke gevolgen hebben voor de nieuwe relatie en in een rebound relatie loopt u de kans dat u de ander mag opvangen en helpen de relatiebreuk te verwerken, waarna deze u dumpt voor de echte nieuwe liefde.

Meerdere dates tegelijk!

Wees ook op de hoede voor mensen die op zeker spelen en met meerdere mensen tegelijk daten om de kans groter te maken. Ook zijn er mensen die een lijst op volgorde afwerken, dus u bent nummer 4 op de lijst en wanneer u niet bevalt dan gaat men snel over op de volgende persoon op de lijst. Uit mijn eigen ervaring weet ik dat sommige mensen pas na een date al dan niet met intimiteit of seks, de andere partner afwijzen. Hierbij is vaak de ander "op proef" terwijl deze denkt dat het de andere persoon serieus is. Dit kan tot zeer grote teleurstellingen leiden. Wees daarom altijd eerlijk maar ook op uw hoede voor deze praktijken.

Alleen voor de seks

De klacht van veel vrouwen op datingsites is toch dat er een grote groep mannen (en ook wel vrouwen) is die geen relatie zoeken maar alleen maar voor seks aan het daten is. Men wekt de indruk dat men serieus een relatie zoekt maar na een of meerdere keren intiem geweest te zijn gaan ze over naar de volgende verovering of merkt u dat ze gebonden of getrouwd zijn. Een goede tip is daarom ook om ondanks de behoefte na een tijd van onthouding, toch te wachten met intimiteit tot er van beide kanten de intentie duidelijk is om er echt voor te gaan. Het is echt niet modern of preuts om zuinig op uzelf te zijn en vooral veilig vrijen want zeker van een Internet date weet u niet de seksuele geschiedenis en achtergrond. Wanneer beide partner alleen uit is op de seks is er natuurlijk geen enkel probleem.

Gedragsproblemen en psychische stoornissen.

Helaas is het ook zo dat u gedragsproblemen en psychische stoornissen niet zo snel kunt onderkennen wanneer u via email of zelfs via de telefoon contact heeft. Veel mensen met een stoornis zoals bijvoorbeeld borderline, kunnen zeer charmant en vriendelijke zijn, tot u een keer kennismaakt met het extreme gedrag. Een tijdje geleden zat er een stel achter mij op een terras die elkaar via Internet ontmoet hadden, zij had in het verleden vaak psychische problemen gehad en wist nooit wat ze echt wilde en hij zat nog midden in een scheiding. Ze bespraken de oude relaties en klaagden veel over de wederzijdse exen waarbij ze elkaar veel troostend en begrijpend toespraken. Er leek een fysieke aantrekkingskracht te zijn en in mijn hart dacht ik, oei oei oei, dat heeft ook nog wederzijds kinderen. Ook dit komt u tegen op dating sites, maar ondanks dat de meeste mensen wel hun relatie hebben afgesloten en wel hun leven eerst weer op orde gebracht hebben, kunt u dit op Internet in het datingsite profiel vaak niet terugvinden. Ook gedragstoornissen zoals narcisme, ADHD, borderline, stalking en dergelijke kunt u in het vaak erg mooie profiel niet terugvinden, maar deze komen zeker bij online dating erg vaak voor omdat het op Internet zeer goed te verhullen is. Helaas is het kenmerk van bijvoorbeeld een narcist dat hij of zij erg charmant is en dus lastig te doorzien. Ook personen met andere gedragstoornissen zijn perfect in het verbergen en doen zich vaak totaal anders voor. Dit is op een virtueel medium als Internet natuurlijk moeilijk te ontdekken, het is dus altijd oppassen geblazen en bij enige twijfel goed nadenken.

Pas op met aantrekken en afstoten gedrag

Er zijn best wel wat mensen in het internetdating circuit die beschadigd zijn geraakt door hun vorige relatie. En van de belangrijkste kenmerken waaraan u dit eenvoudig kunt herkennen is het gedrag van aantrekken en afstoten. In eerste instantie blijk geven van interesse en veel mailen en sms'en en bellen, om vervolgens weer van alles zodanig te interpreteren dat er sprake is van afstoten en het contact weer verkoelen. Met als gevolg dat de integere dater juist meer wil communiceren maar daarmee het risico loopt ng meer dergelijk gedrag uit te lokken. En dt kan iemand behoorlijk beschadigen en kwetsen, zodanig dat u uiteindelijk minder vertrouwen in het andere geslacht kunt krijgen. Een tips is: laat de spontaniteit gewoon gaan en accepteer niets minder dan spontaniteit bij het leren kennen van elkaar. Iedere reactie om het contact na een leuke periode van aantrekken en weer vertragen is een teken van onverwerkte emoties en het niet werkelijk open staan voor een nieuwe relatie.

Bindingsangst

Steeds vaker spreken mensen van bindingsangst als afwijking en mannen maken er dankbaar gebruik van. Ze nemen een vriendin, genieten van de intimiteit, lekkere maaltijden en alle gemakken van de relatie maar zodra de minnares kreten als 'samenwonen', 'zwangerschap,' of 'toekomst' in de mond neemt, dan krijgen ze een gesimuleerde paniekaanval. Het gaat zelfs zover dat hij bereid is zich te melden bij de psycholoog, al was het maar alleen om te benadrukken dat hij psychisch ziek is. Bindingsangst als geestelijke afwijking, komt eigenlijk alleen maar voor bij volwassenen die in hun aller-prilste jeugd door de ouders fysiek en emotioneel in de steek zijn gelaten; en gelukkig komt dat in onze samenleving niet zo vaak voor. Voor alle andere mensen is een zekere mate van bindingsangst (net als scheidingsangst) een heel normaal verschijnsel, omdat iedereen moeite heeft met de consequenties die voortvloeien uit het maken van een definitieve keuze. Bindingsangst is dus niets anders dan een duur woord voor de menselijke neiging om verantwoordelijkheden te ontlopen en vooral mannen hebben daar een handje van. Het liefste houden ze allerlei achterdeurtjes open om er vandoor te gaan als het hun uitkomt. Door hun gemakzucht als psychische schade te benoemen krijgen veel mannen het voor elkaar om in een vrijblijvende verhouding hun partners toch aan het lijntje te houden. Want hij kan er toch ook niets aan doen... of wel?

Hoe maakt u een goed internetdating profiel

De meeste mensen besteden hoogstens tien minuten aan het maken van een datingsite profiel. Wanneer diezelfde mensen een c.v. moeten maken voor een sollicitatie of een profiel moeten schrijven voor hun werk zijn ze daar ten minste een paar uur mee bezig. Aangezien Internet snel is en mensen op een datingsite ook snel beslissen wanneer ze door de eindeloze lijst met profielen bladeren, dient u er voor te zorgen dat uw profiel kort, bondig en pakkend is. Zeker op datingsites geldt dat u nooit een tweede kans krijgt om een eerste indruk te maken. Ga eerst eens na wat u zelf doet wanneer u profielen van anderen doorzoekt, u bekijkt eerst de foto en als die bevalt leest u snel het profiel van deze persoon door. Wanneer ook dit bevalt zult u meestal de rest van het profiel ook lezen, zo niet bladert u door naar een volgend profiel.

Voorzie uw profiel dus altijd met een (wel recente) goede foto waar u netjes en bij voorkeur lachend opstaat en een korte en bondige tekst waarin u uzelf beschrijft. Probeer uzelf niet te erg op te hemelen want ook dit kan een zeer grote afknapper zijn. Wanneer u geen idee heeft wat u over uzelf zou moeten schrijven, vraag dan een vriend of vriendin om u te helpen. Anderen zien u vaak door een iets minder gekleurde bril. Beschrijf wat uw goede eigenschappen zijn en waarom iemand de moeite zou moeten nemen om u te leren kennen. Door middel van uw gebruikersnaam of nickname bent u bekend op de dating site. Maak op dating sites bij voorkeur geen gebruik van uw eigen naam (dit is wat veel sites ook verbieden) en probeer een gebruikersnaam te verzinnen die grappig en eenvoudig te onthouden is en die bij voorkeur ook nog iets over u of bijvoorbeeld uw hobby zegt.

Vertel geen onzin in uw profiel, u zult daarmee niet de aandacht trekken van de personen die u zoekt en dat is een teleurstelling voor twee mensen nu of in toekomst. Vermeldt niet op u profiel dat u gevoel voor humor hebt want dat doet iedereen, maar laat zien dat u humor hebt in uw tekst. Demonstreer niet dat u romantisch bent door te beginnen over een toastje met en wijntje op de bank bij een leuke film, want dat heeft bijna iedereen in zijn profiel staan. Hoewel het soms moeilijk lijkt, wees origineel en neem niet iets over uit een ander profiel wat u wel aanspreekt. Wanneer het eerste contact er is en u begint met berichten over en weer te sturen, waarover kunt u dan corresponderen om een beetje een beeld te krijgen van de andere persoon? Hoewel dit heel persoonlijk is, zijn er een aantal algemene tips:

  • Geef een beknopte beschrijving van uw persoonlijkheid, hoe u denkt over zaken in het leven, welke hobby's u heeft, welke boeken u leest, uw favoriete tv-programma´s, uw favoriete films of uw favoriete eten. Overdrijf hierbij niet.
  • Beschrijf eens een dag uit uw leven en welke dingen u bezighouden.
  • Vertel iets over uw werk en waarom u voor dit beroep gekozen heeft, pas wel op met aangeven waar u werkt.
  • Maak eens een lijst van dingen die u aantrekkelijk vindt, en dingen die u minder leuk vindt in andere mensen, en zoek overeenkomsten en verschillen. Wees niet bang om een eerlijke mening te geven, zorg dat het beeld dat u schept aan de werkelijkheid beantwoord.

Kinderen hinderen bij het vinden van een nieuwe partner!

(C) 2010 H.M. Pragt

Vooral in de categorie mannen en vrouwen boven de 30 jaar zijn kinderen soms een heikel punt. Veel mensen boven de 30 jaar hebben nou eenmaal kinderen uit een vorige relatie die of permanent bij deze persoon wonen, waarmee men een omgangsregeling heeft of co-ouderschap. Feit is dat de categorie zonder kinderen meer populair is dan de categorie met kinderen en bij mannen is co-ouderschap ook niet een voordeel om in een datingsite profiel te vermelden. Kinderen uit een vorige relatie kunnen lastig zijn, de ouder heeft nou eenmaal verplichtingen naar zijn of haar kinderen en dat geeft ze minder vrijheid maar ook is het de vraag of de kinderen u wel zullen accepteren. Ook het zo dat wanneer u met iemand gaat samenleven die al kinderen heeft er in de meeste gevallen ook een ex partner is, u moet hier wel mee om kunnen gaan. Uw nieuwe partner en de ex zijn uit elkaar zijn gegaan maar ze blijven door de kinderen altijd een bepaalde band houden. Hier zult u mee om moeten kunnen gaan. Wat hierbij een goede tips is voor zowel mannen en vrouwen is dat het belangrijk is om wel te vermelden dat men kinderen heeft maar hier niet te uitgebreid op in te gaan. Ook niet op omgangsregelingen en eventueel co-ouderschap, dit kunt u altijd later nog aan de orde brengen. Dit kan namelijk al snel afschrikken en de eerste stap tot kennismaken al blokkeren.

Wanneer u absoluut geen partner met kinderen wilt en u dit niet vriendelijk op de site kunt aangeven is het verstandig om het met een vriendelijke opmerking in uw profiel te vermelden dat uw voorkeur uitgaat naar een partner zonder kinderen. Wel is het handig om een eventuele kinderwens wel te vermelden wanneer dit serieus is zodat u een partner treft die dezelfde wens heeft. Aangezien veel mensen boven de 30 jaar wel kinderen hebben beperkt u wel uw kansen. Wanneer uw grote liefde al n of meerdere kinderen heeft, dan is er meestal wel een manier om daar goed mee om te gaan. Maar het is wel belangrijk om er van te voren wel over na te denken. Als man van boven de vijftig merk ik dat inwonende kinderen een absoluut afwijspunt is, veel vrouwen van boven de vijftig hebben zelf de kinderen uit huis en willen weer van hun nieuwe vrijheid genieten. En daar past dan een partner die nog wel kinderen thuis heeft blijkbaar niet bij. Ik heb als test dit wel eens uit mijn profiel gehaald waarna ik sneller contact kreeg, maar ook telkens weer te horen kreeg dat ze geen man zochten met inwonende kinderen, hoe leuk deze man ook was. Dit is mijn eigen ervaring ik denk dat voor veel vrouwen de ervaring hetzelfde is.

Eindelijk een date, wat gaat u doen?

Wanneer u besluit iemand te ontmoeten, spreek dan het liefst af in een openbare gelegenheid. Een goed voorbeeld is een stationsrestauratie of een terras in de stad. Zorg dat er altijd mensen om u heen zijn, wanneer u denkt dat het goed zit kunt u zich altijd nog afzonderen. Spreek bij voorkeur niet af om elkaar in uw eigen of het huis van de ander te ontmoeten, dit kan gevaarlijk zijn, bovendien geeft u een stuk privacy op. Een gezellig etentje in een restaurant lijkt leuk, maar als de andere persoon tegenvalt, zit u er wel een paar uur aan vast. Drink eerst samen een kop koffie en verken elkaar een beetje. Hoewel foto´s een redelijk beeld kunnen geven, kan iemand er bij een eerste ontmoeting toch heel anders uitzien dan u verwacht had. U schept namelijk een bepaald beeld van de andere persoon dat een beetje gekleurd is door uw persoonlijke voorkeur. Mocht de persoon helemaal aan uw verwachtingen voldoen dan kun u samen iets leuks gaan ondernemen en bijvoorbeeld de stad ingaan, of samen uit eten gaan. Wees aan het einde van uw eerste afspraak wel eerlijk over wat u denkt en voelt en als u geen vervolg wilt, hoe moeilijk dit soms ook lijkt en geef dit dan duidelijk aan. Een afwijzende email achteraf kan veel irritatie oproepen.

Is Internetdating voor en tegens

(C) 2010 H.M. Pragt

De laatste jaren heeft de commercie fors toegeslagen in datingland en zijn er veel overnames geweest door bedrijven die datingsites exploiteren en proberen meerder partijen goed geld aan te verdienen aan relatiebemiddeling. Ook is de maatschapij veranderd en mijn ervaringen van de laatste tijd zijn niet meer zo positief. Op deze pagina wil ik dan ook eens kritisch kijken naar het fenomeen Internetdating en alle misstanden die in deze wereld momenteel rondgaan. Niet alles is negatief dus probeer ik hier ook wanneer dit mogelijk is wat te relativeren. Datingsites zijn populair, ze zijn er in alle soorten en veel mensen bezoeken ze in de hoop de liefde van hun leven te vinden, een leuke langdurige relatie maar ook zijn er mensen die minnaars aan het shoppen zijn. Wat wel opvalt is dat de meeste datingsites bevolkt worden door een overschot aan mannen. Vaak kunnen vrouwen zich gratis inschrijven, mannen moeten betalen en zo hoopt de site eigenaar de verhoudingen weer wat recht te trekken. De meeste vrouwen geven aan dat ze op zoek zijn naar een serieuze relatie en veel mannen lijken vooral op zoek te zijn naar een spannend avontuurtje.

Internetdating en eerlijkheid

Het is de mens eigen dat men zich goed wil presenteren, wanneer men eerlijk aangeeft dat men een beetje dik is en een slecht gebit heeft dan zal men waarschijnlijk niet zoveel reacties krijgen. Mannen liegen vooral over hun status en vrouwen liegen er graag een paar kilootjes en een paar jaren van de leeftijd af en iedereen is jong en sportief, heeft humor en er zijn natuurlijk alleen maar sociale drinkers en rokers op datingsites. Ook de foto's zijn vaak van een paar jaar geleden, ik heb wel een een ex gezien op lexa die foto's van 8 jaar geleden geplaatst had (die ik notabene nog gemaakt heb) en haar leeftijd ook een paar jaar naar beneden bijgesteld had. Dit betekent dat u nog al eens bedrogen uit kunt komen als u iemand in het echt ontmoet. Uit onderzoek is gebleken dat slechts 1 op de 8 mensen vonden dat hun date met het opgegeven profiel overeen kwam en dat is een triest aantal. Ook ik heb een aantal dates gehad die totaal niet leken op de profielfoto, die zeker twintig kilo zwaarder waren en die veel ouder waren dan op de foto. Ze hoopten dat het uiterlijk niet meer zo belangrijk was als ik ze een beetje had leren kennen. Maar zo werkt het helaas niet, ook mannen die bij de eerste ontmoeting ineens bijna kaal zijn met een bierbuik die niet op de foto stond hebben niet echt veel kans dat de ander daar overheen kijkt.

Maar niet alleen de klanten liegen.

Datingsites zelf nemen het ook soms niet zo nauw met de waarheid, er bestaan vaak nep profielen van leuke knappe mensen die nooit reageren omdat ze gewoonweg niet bestaan en een veelgebruikte truc is bij gratis inschrijving dat men ineens een email krijgt dat een paar mensen uw profiel al bezocht hebben. Dit zijn vaak leuke en knappe mensen en u krijgt de uitnodiging om zich tegen betaling in te schijven om zelf contact op te kunnen nemen. Na betaling blijken deze mensen niet te reageren of soms zijn ze ineens spoorloos verdwenen. Dit lokken met nep profielen gebeurt op veel commercile datingsites of krijgt men een standaard afwijzing als men contact opneemt. Het ligt er net aan hoe handig de site dit weet te brengen.

Datingsites moeten het hebben van een iets oudere doelgroep vaak zijn dit gescheiden, alleenstaande ouders en weduwnaars en weduwen of mensen van middelbare leeftijd met weinig tijd om hun vertier in het uitgaansleven te zoeken. Deze mensen hebben geld en willen maar al te graag weer een leuke relatie, hier valt dus veel geld te verdienen door ze zo lang mogelijk vast te houden en te zorgen dat alles (met strenge controle) via de datingsite blijft lopen. Datingsites doen er veel aan om te voorkomen dat klanten stiekem hun gegevens uitwisselen om zo buiten de site om contact te maken. Ook zijn nep profielen moeilijker te ontdekken als alles anoniem via de datingsite gaat.

Niet iedereen is eerlijk op zoek naar een langdurige relatie.

Een veelgehoorde klacht van dames is dat er zoveel heren zitten die alleen op een avontuurtje uit zijn en zelfs getrouwde mannen die via een datingsite proberen vreemd te gaan. Dit komt helaas vrij veel voor. Maar ook de dames kunnen er wat van, vaak kiezen ze een top tien uit de vele reacties, houden een paar mannen aan het lijntje om dan na een tijd een keuze te maken en een aantal verwachtingsvolle mannen die veel tijd in deze dame gestoken hebben, als een blok te laten vallen. Maar ook mannen schieten vaak met grove hagel, ze reageren op alles wat maar enigszins in de smaak valt en hopen dat er dan wel eentje tussenzit die positief zal reageren. Hierdoor komt het voor dat een beetje aantrekkelijke vrouw binnen n week over de honderd reacties heeft.

Wat mij zelf persoonlijk verder opviel is dat veel vrouwen klagen over hun ex die niet naar de kinderen omkijkt maar zelf een man zoeken die geen kinderen heeft of in ieder geval niet te veel tijd in zijn kinderen steekt want die tijd willen de nieuwe partners graag helemaal voor zichzelf. Kinderen is dus wederzijds een bijzondere hindernis op dating sites, zeker inwonende kinderen. Ook heb ik meerdere keren vernomen dat men co-ouderschap als afkeurpunt aangaf. Het lijkt er op dat de meeste mensen naar een partner zonder kinderen, met een goede baan en geen finaciele verplichtingen zoekt die niet gebonden is en vrij beschikbaar is om de schaarse vrije tijd van de zoekende persoon te vullen met leuke uitstapjes, lekker uit eten, leuke vakanties en andere genoegens van het leven. Dit klinkt redelijk berekenend en mijn ervaring is dan ook dat met het stijgen van de leeftijd mensen ook steeds meer berekenend worden in hun partnerkeuze.

Ook zijn er mensen die heel lang blijven hangen op een datingsite en blijkbaar geen keuze kunnen maken. Een online datingsite is te vergelijken met een online winkel, alleen zijn de mensen die hier in de aanbieding. Beschikbare partners staan gesorteerd op goed doorzoekbare kenmerken zoals geslacht, leeftijd, gewicht, land, plaats en inkomen in de rij. Door het grote aanbod leggen veel mensen de selectie criteria hoger, waardoor men "boven het eigen niveau" gaat daten. Het blijkt namelijk dat de meeste mensen hun eigen aantrekkelijkheid als partner vaak te hoog schatten, zeker als het aanbod groot lijkt. Sommige mensen proberen eerst alles uit wat niet binnen hun bereik ligt voordat ze aan de "mindere" kandidaten beginnen.

Internetdating en lange afstand relatie

Een van de problemen met Internetdating is dat mensen een leuke liefde tegenkomen die aan de andere kant van het land woont. Ooit heb ik een collega naar Mexico zien vertrekken om samen te gaan wonen met de liefde van zijn leven die hij via Internet ontmoet had. Maar ook 100 kilometer afstand kan voor de nodige problemen zorgen. Een liefde op afstand betekent vaak verdriet, hartzeer, jaloezie en misverstanden, soms zelfs ontrouw. Beide partners moeten bereid zijn om te reizen en moeten ook mobiel zijn. Ook al is er communicatie zoals Internet en mobiele telefoons, wanneer u echt een arm om uw schouder nodig heeft, is de afstand wel een bezwaar. Wanneer een van de partners of beiden ook nog kinderen hebben uit een vorige relatie kan dit ook voor veel problemen zorgen omdat men dan ook op gezette tijden aan huis gebonden is door de kinderen. Wanneer de relatie tot een punt van samenwonen komt is er het probleem wie van de twee de vertrouwde omgeving opgeeft en wie gaat zijn ex vertellen dat hij of zij de kinderen in het vervolg 100 kilometer ver moet halen om ze te zien. Ook is dit een belangrijke reden waardoor co-ouderschap naar de knoppen gaat en dit zijn wel dingen om over na te denken voor u aan een lange afstand relatie begint.

Veel gevallen van datingfraude.

Soms ontvang ik nog steeds mails die opgesteld zijn in het Engels of gebrekkig Nederlands waarin een leuk jonge dame, soms zelfs uit een ver land, blij aangeeft dat ze me op Internet gezien heeft en me heel leuk vindt en graag kennis wil maken via deze onsympathieke weg. De foto bijlage die er dan bij zit toont een leuke aantrekkelijk dame waarbij ik bij voorbaat weet dat het niet in de haak is. Maar ook via reguliere datingsites schijnen er dames te zijn die contact proberen te maken met een Nederlands man om deze daarna met mooie en vaak zielige verhalen van veel geld te ontdoen. Alleen al het laatste jaar kreeg de froudehelpdesk (FHD) al 660 meldingen binnen van mensen die op die manier opgelicht zijn voor een gemiddeld bedrag van 2250 euro. Er waren zelfs zoekende mannen bij die voor enkele tonnen opgelicht werden, het gaat hierbij meestal om 50 plussers die via een datingsite aan een partner proberen te komen. De gebruikte methode is vaak steeds hetzelfde, eerst bouwt de vrouw via e-mail, sms en telefoon een band op met een potentieel slachtoffer en vervolgens begint de oplichtster de verliefde virtuele datingpartner met een smoes steeds meer en grotere bedragen over te laten maken. Dit gaat goed zolang te partner de relatie niet te ver wil aantrekken, meestal zal deze na keer op keer afgehouden te zijn wel een vermoeden krijgen van de fraude. Helaas is dan de virtuele relatie of date niet te achterhalen en moet men het verlies (op meerdere vlakken) maar accepteren en er natuurlijk les uit trekken.

Last update: 12-06-2018

 Lees hier de privacyverklaring van deze site.

Disclaimer.

Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met zorg samenstelt, sluit de heer Pragt alle aansprakelijkheid uit met betrekking tot de informatie die, in welke vorm dan ook, via deze site wordt aangeboden. Op de content van deze Internetsite rust geen auteursrecht meer.