Zxy.nl elektronica hoofdpagina

zxy techniekDeze pagina gaat over elektronica als hobby, als kind had ik zelf elektronica als hobby, ik haalde alles wat ik kon krijgen uit elkaar en verzamelde de onderdelen. Na het bouwen van de eerste buizenversterker en een paar aardige opdonders ontdekte ik de digitale techniek. Ik bouwde mijn eigen meetapparatuur, voeding en mengpaneel en ik soldeerde wat af in mijn hoekje van de schuur, later heb ik nog MTS elektro gedaan. Mijn eerste ICT baan was als embedded programmeur waarbij ik ook veel elektronica schakelingen ontworpen heb, ik vond dit een hele leuke tak van werk waarbij ik mijn kennis van elektronica kon combineren met mijn kennis van programmeren. Nu ben ik op latere leeftijd weer druk bezig met elektronica als hobby en de oude kennis over elektriciteitsleer en elektronische componenten komt nog steeds van pas. Wanneer u elektronica als hobby wilt gaan beoefenen dan is het handig om uiteindelijk een eigen werkbank / hobbyhoek te hebben met een tafel, gereedschappen, onderdelen, meetapparaten, voeding op één plek waar u rustig en veilig kunt werken aan uw hobby. Het hoeft niet een professioneel lab te worden, op deze pagina geeft ik een overzicht hoe ik zelf een elektronica werkplaats op zonder heb ingericht. Ook staat op deze pagina wat informatie over bekende elektronica onderdelen, wat schema's en datasheets en leuke elektronica projectjes. Vriendelijke groet, Hein Pragt.

Elektriciteitsleer

zxy ElektriciteitsleerOp deze pagina staat een vorm van basiscursus elektriciteitsleer en elektronica. Dit kunt u gebruiken als beginnerscursus of als naslagwerk. Tevens staan hier de werking van veel elektronica componenten beschreven. Als kind had ik elektronica als hobby, ik haalde alles wat ik kon krijgen uit elkaar en verzamelde de elektronica onderdelen. Nu ben ik op latere leeftijd weer druk bezig met elektronica als hobby en de oude kennis over elektriciteitsleer en elektronische componenten komt nog steeds van pas. Op deze pagina probeer ik iets van deze basiskennis van elektronica te beschrijven.
Ga naar: Elektriciteitsleer elektronica pagina.

Elektronica symbolen

zxy Elektronica symbolenIn de elektronica worden ook veel symbolen en tekens gebruikt om tekeningen van elektronische schakelingen te kunnen maken. Deze tekeningen worden ook wel elektronica schema’s genoemd. Op deze pagina kunt u een groot aantal elektronica symbolen voor elektronische componenten vinden. Sommige componenten hebben meerdere symbolen of hebben een oude notatie en een nieuwe versie van het symbool. Ook staat er naast een afbeelding van het elektronica symbool een beknopte uitleg over het component of het symbool.
Ga naar: Elektronica symbolen pagina.

Digitale techniek

zxy Digitale techniekOp deze pagina staat een basiscursus ditiale techniek en elektronica, de basis van nullen en enen, and, or en not poort en de werking van flipflops en counters en uiteindelijk computers. Er zijn maar drie basiscomponenten waarmee alle digitale schakelingen gemaakt kunnen worden, inclusief complexe microprocessoren en dat zijn de AND, de OR en de NOT poort. Deze die componenten zal ik al eerste beschrijven. Ook laat ik het logische symbool, de waarheidstabel (tabel met invoer waarden en bijbehorende uitvoer waarden) zien en het nieuwe officiële schema symbool.
Ga naar: Digitale techniek pagina.

555 timer chip toepassingen

555 internDe 555 timer chip is een zeer robuust en stabiel 8 pins IC die ingezet kan worden als een monostabiele-, bistabiele- of astabiele multivibrator gebruikt kan worden. Zelfs 30 jaar na de introductie worden er jaarlijks nog steeds ongeveer een miljard stuks NE555 geproduceerd. Als elektronica hobbyist heb ik er altijd wel een paar NE555 op voorraad en ik heb er al meerdere handige schakelingen mee ontworpen en gebouwd.Op deze pagina staan een aantal 555 schakelingen met uitleg.
Ga naar: 555 timer chip toepassingen pagina.

Schema's info datasheets

zxy schema infoIk heb zelf vaak toepassingen waar de standaard boards niet voldoende zijn en dan ontwikkel ik zelf even een klein board op basis van bijvoorbeeld een interface of driver chip. Wat men dan nodig heeft zijn voorbeeld schema's en datasheets en bijna iedere hobbyist heeft zo zijn eigen verzameling of zoekt deze op Internet op. Op deze pagina staat een overzicht van veel gebruikte chips, kleine voorbeeld schakelingen en datasheets als online naslagwerk.
Ga naar: Schema's, info en datasheets.

Werkplaats inrichten

zxy werkplaats inrichtenWanneer u elektronica als hobby wilt gaan beoefenen dan is het handig om uiteindelijk een eigen werkbank / hobbyhoek te hebben met een tafel, gereedschappen, onderdelen, meetapparaten, voeding op één plek waar u rustig en veilig kunt werken aan uw hobby. Naast een werktafel en een stoel is het vaak ook handig om goede verlichting te hebben, een groep goed geaarde stopcontacten, ruimte om onderdelen op te slaan en een soldeerstation en meetapparatuur aan te schaffen. Het hoeft niet een professioneel lab te worden, op deze pagina geeft ik een overzicht hoe ik zelf een elektronica werkplaats op zonder heb ingericht.
Ga naar: Elektronica werkplaats inrichten.
 

Nuttige technische boeken

boek bestellenboek Elektronica voor DummiesElektronica voor Dummies. Elektronica is overal. Kijk om je heen, kijk in je zakken! Wedden dat je daar een vernuftig stukje elektronica in aantreft? Wil je weten hoe het werkt? De basis is simpel, dat zul je zien. In de nieuwe editie van Elektronica voor Dummies leer je in begrijpelijk Nederlands hoe elektriciteit werkt en met welke gereedschappen je goed voorbereid voor de dag komt. Ga aan de slag met de leuke projecten in dit boek en maak je de basis van elektronica eigen. Cathleen Shamieh is een elektrotechnisch ingenieur en auteur met uitgebreide ervaring op het gebied van medische elektronica, spraakverwerking en telecommunicatie.

boek bestellenboek Internet of thingsStarten met Internet of things - 35 projecten met Raspberry Pi en Wireless Arduino. Internet of Things (alles aan het internet) is een trend die zich niet meer laat keren. We willen alles in huis met onze mobiel of tablet doen, van Facebook tot TV kijken, van lichten bedienen tot de temperatuur in de gaten houden. In dit boek laten we in 35 leuke en handige projecten zien hoe u op eenvoudige wijze zelf een Internet of Things systeem kunt aanleggen. We gaan in op de hardware (de perfecte combinatie van Raspberry Pi en Arduino) en de software om bediening via internet mogelijk te maken. We maken gebruik van Wi-Fi en radioverbindingen zodat er geen kabels dwars door uw huis hoeven. Wanneer u deze projecten maakt heeft u een compleet Internet of Things systeem waarmee u van alles in uw huis kunt bedienen en bekijken. Bijvoorbeeld of er post in de brievenbus ligt en of de auto in de garage staat. U kunt op vanaf de bank het licht aandoen en het alarm bedienen. Door de heldere uitleg kunt u de projecten eenvoudig aanpassen om bijvoorbeeld uw koffiezetautomaat of tv op afstand aan te zetten.

Last update: 01-03-2020

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).