Google cardboard

Een leuke goedkope gadget is de Google Cardboard, een bouwpakket van karton dat je smartphone omtovert tot een virtual reality bril. Er zijn al meer dan honderdduizenden exemplaren verkocht en het succes is niet zo verwonderlijk, voor ongeveer een tientje kunt u uw telefoon omtoveren in een VR device. Dankzij de Oculus Rift is de interesse in virtual reality het afgelopen jaar behoorlijk toegenomen maar deze is vrij duur, de Cardboard biedt voor een fractie van de prijs een bijna vergelijkbare ervaring. Het is wel belangrijk om een smartphone met een 5 inch-scherm te gebruiken en het liefst ook eentje met een gyroscoop voor het detecteren van de beweging van de bril. Met een Nexus 5 of Galaxy S5 werkt de magnetische ring voor het uitvoeren van acties ook, op veel andere telefoons helaas niet.

Toepassingen voor de cardboard

google cardboardEr zijn momenteel al tientallen apps beschikbaar die werken met Google Cardboard en het aantal groeit. Ook voor andere telefoons zoals de IPhone en de Windows telefoons zijn er apps beschikbaar maar de meest apps zijn er toch voor Android telefoons. Daarnaast zijn er op YouTube veel leuke filmpjes te kijken die ook voor de cardboard geschikt zijn. Ook hier is het mogelijk een virtuele rit in een achtbaan te maken maar beweegt de omgeving niet mee met het hoofd wat het effect toch minder maakt. Ook zijn er al kleine 3D films die geschikt zijn voor de Google cardboard. Ook een leuk app is real live lag, dat een seconde van het beeld om u heen opslaat en vertraagd afspeelt. Dit is een heel raar effect wanneer u dingen aanraakt en hoort omdat beeld en andere zintuigen niet meer gelijklopen. Ik ben benieuwd wat er allemaal nog uit gaat komen voor de Google Cardboard (er zijn inmiddels ook al kunststof klonen) en ik denk dat dit virtual reality wel in een stroomversnelling zal brengen.

Cardboard is een oud idee

werking google cardboardEigenlijk is een Google cardboard al een oud idee en is het gebasseerd op stereoscopie, het bekijken van een bepaald beeld met diepte door met elk oog een afbeelding te bekijken. Die twee afbeeldingen worden samen één stereoafbeelding genoemd. Meestal zijn het foto's, een stereofoto dus en het maken van een stereofoto wordt stereofotografie genoemd. De eerste die principe beschreef was de Britse natuurkundige Wheatstone in 1838 en op basis hiervan maakte hij zijn stereoscoop, waarmee voor het de illusie van een driedimensionaal beeld kreeg. Stereoscopie werd halverwege de negentiende eeuw vrij populair. In 1938 werd de bekende View-Master uitgevonden als speelgoed voor kinderen. Ook dit was gebaseerd op stereofoto's. De dia's waren gemonteerd in ronde kartonnen schijven, zeven paren per schijf en deze schijven konden in de view-master bekeken worden. In de oorlog werd het systeem voor opleidingen gebruikt door het Amerikaanse ministerie van defensie en na de oorlog werd View-Master een vrij bekend soort speelgoed.

Het idee van de Google cardboard is dus al meer dan een eeuw oud, het nieuwe er aan is dat de beelden nu door een scherm van een telefoon geprojecteerd worden. De cardboard werkt met twee beelden, één voor het linkeroog en één beeld voor het rechteroog. Deze beelden zijn wat verschoven van elkaar net alsof ze met twee camera's (op dezelfde afstand als onze ogen) opgenomen zijn. Omdat onze ogen niet goed scherp kunnen stellen op deze korte afstand zijn er twee lenzen nodig die zorgen dat het beeld precies in onze ogen valt. Hierdoor ziet elk van onze twee ogen dus alleen het beeld dat voor dat oog bedoeld is en zien we dus diepte in de beelden. Eigenlijk doen onze ogen precies hetzelfde wat ze normaal ook doen, uit het verschil tussen beide beelden van onze twee ogen, afstand inschatten. Voor een goede werking moet er dus wel een wandje zijn tussen beide beelden om te zorgen dat elk ook alleen het beeld ziet dat voor dat oog bestemd is en doordat de kast van de doos afgesloten is ziet het oog ook geen verstoring van de echte omgeving. Daarom is de vorm van het hoofd ook uitgesneden zodat de cardboard goed aansluit op het hoofd waardoor er zo weinig mogelijk van de echte omgeving en omgevingslicht binnen kan komen. Ook is het belangrijk dat de scheidingslijn van de twee beelden precies op het stuk karton in het midden zit dat de beide beelden van elkaar moet scheiden.

Naar de gadgets overzicht pagina!

Cardboard online bestellen

boekGoogle cardboard bestellen(Google) Cardboard - Virtual reality (VR) bril Gemakkelijk in elkaar te zetten en inclusief hoofdband! Virtual reality is een opkomende trend en iedereen wil het wel eens ervaren! Met deze door google ontwikkelde kartonnen virtual reality bril (cardboard) kan deze droom werkelijkheid worden. De bril is eenvoudig in elkaar te zetten en werkt met behulp van uw smartphone. Er zijn al vele apps ontwikkeld op zowel android, iOS en windows die u de 3D ervaring kunnen laten beleven. Ook youtube en andere video streaming websites staan er vol mee als u zoekt op “side by side videos” of “3D virtual reality cardboard”. De Cardboard is geschikt voor smartphone tot 5,5 Inch. Dus voor de meest gangbare toestellen zoals de iPhone 4/5/6 plus en de Samsung Galaxy 2/3/4/5/6. Tevens wordt de cardboard geleverd met hoofdband en met een gebruiksaanwijzing.


boekGoogle cardboard bestellenGoogle Cardboard V2 Versie 2 van de optimale Virtual Reality Ervaring! Wat is er nieuw? Het in elkaar zetten van deze cardboard is in 3 stappen gedaan en daarmee binnen 10 seconden klaar voor gebruik. In tegenstelling tot versie 1 waar je toch nog even aardig moest knutselen voordat je ermee aan de slag kon. Voor welke telefoons is deze geschikt? Ook versie 2 is geschikt voor smartphones tot 4,7 Inch. Dus voor de meest gangbare toestellen zoals de iPhone 4/5/6 en de Samsung Galaxy 2/3/4/5. Wat kan ik met een Google Cardboard? Virtual Reality apps draaien via je smartphone en/of 3D / Virtual reality fimpjes afspelen! Er zijn vele apps beschikbaar (incl die van google zelf) die werken met deze gave virtual reality bril! Daarnaast zijn er steeds meer filmpjes beschikbaar die je kan afspelen via je smartphone in deze gave bril voor een optimale virtual reality ervaring!

Last update: 29-03-2016

 Lees hier de privacyverklaring van deze site.

Disclaimer.

Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met zorg samenstelt, sluit de heer Pragt alle aansprakelijkheid uit met betrekking tot de informatie die, in welke vorm dan ook, via deze site wordt aangeboden. Op de content van deze Internetsite rust geen auteursrecht meer.