Kamasutra

Kamasutra

Veel mensen denken bij de Kamasutra onmiddellijk aan seks en standjes, maar de Kamasutra is in wezen een belangrijkste Indiase leerboek over de wetenschap van de liefde. Het werd samengesteld door Mallanaga Vatsyayana, vermoedelijk in de 5e eeuw na Christus en het behandelt vele onderwerpen op het gebied van de liefde erotiek. Het is een erg spiritueel boek dat de omgang tussen man en vrouw beschrijft en de geestelijke ontwikkeling van mannen en vrouwen (zoals welbespraaktheid, vriendelijkheid, kunst, cultuur en muziek) om tot een gezonde en evenwichtige relatie te komen, maar ook bijvoorbeeld de hygiƫne regels. In een van de zeven boeken worden ook seksuele technieken om beide partners intens te laten genieten beschreven.

Maar ook hier is de boventoon dat lichamelijk genot op zich geen doel is (de Dharma, artha en kama moeten in evenwicht zijn) en dat wederzijds genot bedoeld is om de liefde te versterken. Het behandelt ook allerlei soorten kussen, omhelzingen, strelingen, nagels gebruiken en zelfs bijten. De nadruk is tegenwoordig te veel op dit ene deel van de zeven boeken gebaseerd en het seksuele aspect viert de boventoon. De bekende Kamasutra beurs heeft weinig met spiritualiteit te maken maar alles met commercie. En dat staat me zo tegen, commerciƫle seks, een van de meest intense en intieme gevoelens die ten prooi is gevallen aan de commercie. Daarom lees ik dit boek ook met veel plezier, vooral de originele citaten zijn erg diepzinnig en leuk om eens over na te denken.

35 hoofdstukken in zeven delen.

De Kamasutra bevat 35 hoofdstukken in zeven delen:

  1. Inleiding, over liefde in het algemeen, de plaats ervan in het leven, en een indeling in soorten vrouwen;
  2. Over de seksuele eenwording, over diverse seksuele technieken, van kussen via voorspel naar orgasme en seksuele houdingen;
  3. Over hofmakerij en huwelijk;
  4. Over hoe u als echtgenote te gedraagen;
  5. Over de vrouwen van anderen en verleiding;
  6. Over courtisanes (prostituees);
  7. Over hoe men zichzelf aantrekkelijk te maken voor anderen.

De oorspronkelijke Kamasutra is deels een zeer conservatief en vrouwonvriendelijk religieus geschrift, waarin van vrouwen wordt verwacht dat ze onderdanig zijn en hun mannen behandelen als goden. Ook staan er natuurlijk veel dingen in die te maken hebben met kasten (4 niveaus mensen) in de Indiase samenleving en tijd waarin het geschreven is. Toch is de Kamasutra in sommige opzichten erg vriendelijk voor de vrouw omdat het de mannen duidelijk maakt dat ze wel iets voor de vrouw (en de liefde van de vrouw) over moeten hebben en er staan voor die tijd hele verstandige tips in voor mannen hoe om te gaan met de gevoelens van de vrouw. Ook is de Kamasutra erg liberaal richting homo’s en prostituees, die toch redelijk in aanzien staan en met respect behandeld worden.

Geef een reactie