Kamasutra

Kamasutra

Veel mensen denken bij de Kamasutra onmiddellijk aan seks en standjes, maar de Kamasutra is in wezen een belangrijkste Indiase leerboek over de wetenschap van de liefde. Het werd samengesteld door Mallanaga Vatsyayana, vermoedelijk in de 5e eeuw na Christus en het behandelt vele onderwerpen op het gebied van de liefde erotiek. Het is een erg spiritueel boek dat de omgang tussen man en vrouw beschrijft en de geestelijke ontwikkeling van mannen en vrouwen (zoals welbespraaktheid, vriendelijkheid, kunst, cultuur en muziek) om tot een gezonde en evenwichtige relatie te komen, maar ook bijvoorbeeld de hygiƫne regels. In een van de zeven boeken worden ook seksuele technieken om beide partners intens te laten genieten beschreven.

Maar ook hier is de boventoon dat lichamelijk genot op zich geen doel is (de Dharma, artha en kama moeten in evenwicht zijn) en dat wederzijds genot bedoeld is om de liefde te versterken. Het behandelt ook allerlei soorten kussen, omhelzingen, strelingen, nagels gebruiken en zelfs bijten. De nadruk is tegenwoordig te veel op dit ene deel van de zeven boeken gebaseerd en het seksuele aspect viert de boventoon. De bekende Kamasutra beurs heeft weinig met spiritualiteit te maken maar alles met commercie. En dat staat me zo tegen, commerciƫle seks, een van de meest intense en intieme gevoelens die ten prooi is gevallen aan de commercie. Daarom lees ik dit boek ook met veel plezier, vooral de originele citaten zijn erg diepzinnig en leuk om eens over na te denken.

35 hoofdstukken in zeven delen.

De Kamasutra bevat 35 hoofdstukken in zeven delen:

  1. Inleiding, over liefde in het algemeen, de plaats ervan in het leven, en een indeling in soorten vrouwen;
  2. Over de seksuele eenwording, over diverse seksuele technieken, van kussen via voorspel naar orgasme en seksuele houdingen;
  3. Over hofmakerij en huwelijk;
  4. Over hoe u als echtgenote te gedraagen;
  5. Over de vrouwen van anderen en verleiding;
  6. Over courtisanes (prostituees);
  7. Over hoe men zichzelf aantrekkelijk te maken voor anderen.

De oorspronkelijke Kamasutra is deels een zeer conservatief en vrouwonvriendelijk religieus geschrift, waarin van vrouwen wordt verwacht dat ze onderdanig zijn en hun mannen behandelen als goden. Ook staan er natuurlijk veel dingen in die te maken hebben met kasten (4 niveaus mensen) in de Indiase samenleving en tijd waarin het geschreven is. Toch is de Kamasutra in sommige opzichten erg vriendelijk voor de vrouw omdat het de mannen duidelijk maakt dat ze wel iets voor de vrouw (en de liefde van de vrouw) over moeten hebben en er staan voor die tijd hele verstandige tips in voor mannen hoe om te gaan met de gevoelens van de vrouw. Ook is de Kamasutra erg liberaal richting homo’s en prostituees, die toch redelijk in aanzien staan en met respect behandeld worden.

Wat staat er in de Kamasutra over de afmetingen van geslachtsorganen

Mannen zijn onderverdeeld in drie klassen: shasha (de haas), vrisha (de stier) en ashwa (het paard) in overeenstemming met de omvang van zijn lingam (penis). Ook vrouwen worden in klassen verdeeld en zijn, in overeenstemming met de diepte van haar yoni (vagina), een mrigi (hinde), vadava (merrie) of een hastini (olifant). Er zijn drie gelijke verenigingen tussen personen van overeenkomstige afmeting en zes ongelijke verenigingen als de afmetingen niet met elkaar overeenstemmen.

Afmeting penis: haas, stier, paard

Afmeting vagina: hinde, merrie, olifant

Bij ongelijke verenigingen waarin de man groter van omvang is dan de vrouw, heet deze vereniging een hoge vereniging en deze kent dus twee soorten. Als de vrouw in omvang groter is dan heet de vereniging een lage vereniging en deze kent ook twee soorten. Met andere woorden, het paard en de merrie, evenals de stier en het hert, vormen de hoge vereniging, het paard en het hert vormen echter de hoogste vereniging. Vanuit het standpunt van de vrouw vormen de olifant en de stier evenals de merrie en de haas een lage vereniging, terwijl de olifant en de haas de laagste vereniging vormen.

Voor wat betreft de afmetingen bestaan er dus negen soorten verenigingen, gelijke verenigingen zijn de beste, terwijl de hoogste en de laagste vereniging de slechtste zijn. De overige verenigingen vallen in het midden en daarvan worden hoge verenigingen als beter beschouwd dan de lage verenigingen, want in een hoge vereniging kan de man zijn eigen passie bevredigen zonder de vrouw pijn te doen. In een lage vereniging kan de vrouw op geen enkele wijze gemakkelijk worden bevredigd.

De seksuele vereniging van man en vrouw volgens de Kamasutra

Volgens de Kamasutra bestaan er negen soorten verenigingen op het gebied van de kracht van de passie of zinnelijke lust. Een man met weinig passie is een man wiens lust op het moment van seksuele vereniging niet groot is, wiens zaad karig is en die de warme omhelzing van de vrouw niet kan velen. Mannen van intense passie zijn vervuld van lust. Maar andere personen die noch gepassioneerd noch onverschillig zijn, hebben een gemiddelde passie. Op overeenkomstige wijze vallen vrouwen in dezelfde drie categorie van gevoel: laag, gemiddeld en intens. Tot slot bestaan er, op basis van de tijd, drie soorten mannen en vrouwen: van korte, gemiddelde en lange tijdsduur. Net als bij de andere indelingen zijn er negen soorten verenigingen. Maar in deze laatste categorie is er een verschil van mening over de vrouw. Vrouwen kennen geen uitstorting, zoals mannen, mannen storten hun lust eenvoudigweg uit terwijl vrouwen, vanuit bun ware bewustzijn van lust, een bepaald soort genot voelen dat hen bevrediging geeft, maar onmogelijk kunnen verklaren welk soort genot zij voelen. Dit blijkt uit het feit dat mannen na de uitstorting bevredigd zijn, maar dat is bij vrouwen niet het geval. Door de vereniging met een man wordt de lust, het verlangen of de passie van de vrouw bevredigd en het genot dat afkomstig is van het bewustzijn ervan heet bevrediging.

Geef een reactie