Eenvoudige experimenten en proefjes.

Op deze pagina staan een paar leuke natuurkundige en scheikundige experimenten die je thuis heel eenvoudig kunt uitvoeren. Om deze experimenten te doen moet je eigenlijk minimaal 8 jaar of ouder zijn en bij jonge kinderen is toezicht van een volwassene aanbevolen. Was altijd je handen na het uitvoeren van wetenschappelijke experimenten. Voor de meeste experimenten heb je spullen of stoffen nodig die je meestal in de keuken wel kunt vinden, sommige dingen zijn ook heel eenvoudig te koop bij de supermarkt of drogist. Met deze eenvoudige spullen kun je een aantal verbazingwekkende proeven doen en boeiende wetenschappelijke principes ontdekken! Zorg voor je begint voor een schoon oppervlak dat nat mag worden om je experimenten op uit te voeren (een aanrecht is ideaal). Vraag een volwassene om de proef met je door te nemen, voordat je begint en vraag altijd een volwassene om hulp als je omgaat met chemische stoffen of wanneer je een scherp voorwerp moet gebruiken. Ondanks dat deze experimenten vrij ongevaarlijk zijn, moet je wel voorzichtig zijn en voer je deze experimenten altijd uit op eigen risico.

Leuke eenvoudige natuurkundige en scheikundige experimenten

(c) 2011 Hein Pragt
glas water op de kop proefje

Keer een glas vol water om. (luchtdrukproef)

Doe dit experiment boven het aanrecht. Neem een limonadeglas en een kartonnetje dat de bovenkan van het glas helemaal afdekt. Een briefkaart of viltje is heel goed. Leg het kartonnetje bovenop het glas en hou je hand er op. Draai het glas om en houd het glas vast en laat het kartonnetje los, het kartonnetje zal naar beneden vallen. Vul nu het glas tot aan de rand met water en dek het weer af met het kartonnetje. Hou weer het kartonnetje met de hand vast en keer het glas weer om. Blijf het glas in de lucht vasthouden, maar laat het kartonnetje los en wonder boven wonder zal het kaartje blijven vastplakken aan het glas en het water blijft in het glas! Dit komt doordat de lucht van onderen tegen het viltje drukt en het daardoor stevig tegen het glas aan gedrukt blijft.


glas water proefje

Een net niet overstroming. (oppervlaktespanningsproef)

Vul een glas tot de rand met water en zet hem op een vlak oppervlak. Doe nu voorzichtig een muntje (of knikker) in het water en kijk naar het wateroppervlak. Doe een voor een nieuwe muntjes of knikkers erbij en blijf kijken naar het wateroppervlak. Je zult zien dat het water boven de glasrand uitkomt. Nu heb je de kracht ontdekt van de oppervlaktespanning van water.


gekleurde bloem proefje

Bloem van kleur laten veranderen. (zuigkracht van bloemblad proef)

Voor deze proef heb je een witte bloem nodig, een vaas en wat rode voedingskleurstof. De rode voedingskleurstof kun je kopen in een bak / kook winkel. Snij de steel van de bloem schuin af c.a. 15 cm vanaf de bloem. Doe wat water in de vaas en voeg wat rode voedingskleurstof toe tot het water goed rood is en zet de plant met de steel in de vaas. Na een uur zie je de bloemblaadjes al een beetje verkleuren en na een dag zijn de blaadjes roze of lichtrood geworden.


koperen spijker proefje

Maak een koperen spijker. (chemische reactie)

Voor deze proef heb je een aantal (15) koperen muntjes, een nieuwe glimmende ijzeren spijker, wat zout en wat azijn nodig. Leg de koperen muntjes in een breed glas, waar ook de spijker straks in zal passen en strooi er een dun laagje zout overheen. Schenk er daarna wat azijn overheen zodat alle munten goed ondergedompeld zijn. Haal na een half uur de muntjes met een lepeltje uit het glas en spoel ze goed af, zorg dat de zout en azijn oplossing in het glas blijft zitten. De muntjes zullen er als nieuw uitzien. Leg nu de ijzeren spijker in het glas en wacht weer een half uur. Wanneer je de spijker uit het glas haalt zul je zien dat deze een mooi koperen laagje gekregen heeft. Spoel na de proef het glas goed om en was het goed af.


rodekool verkleuren proefje

Verander rodekool van kleur. (chemische reactie)

Voor het volgende proefje heb je een blad van een rodekool nodig, wat azijn, wat water, twee glazen en een rasp en een theezeefje. Maak de een stuk rodekool fijn, dit kan makkelijk door middel van een rasp en doe de fijngemaakte rodekool in een glas water. Roer het mengsel goed door zodat het water donkerpaars gaat kleuren. Zeef de kool uit het mengsel en verdeel het gekleurde water over twee glazen. Doe nu een klein beetje azijn in het ene glas en zie hoe de kleur veranderd van paars naar roze. De kleur van rodekool verandert door het zuur van de azijn, is zuur en verandert dus de kleur van de kool. Dit is een chemische reactie waarbij een zure stof met een basische stof reageert. Spoel na de proef de glazen goed om en was ze goed af.


kaars in glas proefje

Kaars zuigt water in glas. (verbranding proefje)

Voor het volgende proefje heb je een diep bord, wat ranja, een waxinelichtje, een glas en lucifers nodig. Omdat je bij dit proefje een kaarsje moet aansteken heb je hiervoor een volwassene nodig wanneer je nog erg jong bent. Maak een beetje ranja aan met water zodat het een mooie kleur heeft en doe een klein laagje (halve cm) van deze aangemaakte ranja in een diep bord. Zet het waxinelichtje in het midden van het bord en vraag een volwassene het waxinelichtje aan te steken. Plaats nu een glas met de opening over het waxinelichtje op het bord in de ranja en wacht rustig af. Het waxinelichtje zal nog even branden en dan doven omdat alle zuurstof in het glas op is. Hierna zal de lucht in het glas weer afkoelen en de luchtdruk buiten het glas de ranja in het glas duwen.


Boeken over leuke experimenten voor kinderen

boekboek bestellenHet Grote Experimenteerboek Voor Kinderen - Met eenvoudige proefjes en experimenten de wetten van de natuur leren kennen. Met de meer dan 200 spannende experimenten in dit boek kom je talrijke natuurwetten op het spoor en krijg je een verklaring voor allerlei wetenschappelijke fenomenen. Hoe groeien planten? Hoe kun je met azijn een gloeilamp laten branden? Hoe ontstaan wind, hagel, bliksem en donder? Hoe kun je water verwarmen met zonne-energie? Hoe neemt een detective vingerafdrukken? Hoe maak je onzichtbare inkt, karamelbonbons en ijs zonder vriesvak? - Meer dan 200 experimenten. Experimenten voor alle seizoenen - Zonder veel voorbereiding uit te voeren - Met eenvoudige, in elk huishouden te vinden materialen - Eenvoudige en duidelijke teksten - Meer dan 250 illustraties.


boekboek bestellen100 Experimenten Om Zelf Te Doen - Dit boek dompelt je onder inde wereld van wetenschap en technologie. Met in totaal niet minder dan 100 experimenten: speels opgevat, stap voor stap uitgelegd en met eenvoudige materialen uit te voeren. Bekijk de resultaten en ontdek de wetenschap die erachter schuilt. Want de beste manier om dingen te begrijpen is door er zelf mee aan de slag te gaan.


Last update: 15-08-2017

 Lees hier de privacyverklaring van deze site.

Disclaimer.

Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met zorg samenstelt, sluit de heer Pragt alle aansprakelijkheid uit met betrekking tot de informatie die, in welke vorm dan ook, via deze site wordt aangeboden. Op de content van deze Internetsite rust geen auteursrecht meer.