Liefde en Romantiek

We kunnen stellen dat liefde zonder romantiek mogelijk is maar dat romantiek de brandstof voor de liefde kan zijn. Maar wat is romantiek en wat is romantisch, dat is voor elk mens verschillend. Laten we eerst eens kijken wat het woordenboek zegt over het woord romantisch, “volgens de geest van, betrekking hebbend op de romantiek” en “dichterlijk dromend en geen rekening houdend met de werkelijkheid”. Dan de psychologie die zegt dat romantiek “een gemoedstoestand van mensen is die op emotioneel en/of erotisch vlak wederzijdse geestverwantschap ervaren en waarbij beide personen zich behaaglijk voelen”. Er zijn heel veel romantische dingen die u voor uw partner kunt doen om hem of haar te verrassen en om uw liefde te bevestigen. Het gaat meestal helemaal niet om dure cadeaus, materialistische zaken of activiteiten waar je veel geld aan moet uitgeven, zolang u uw partner af en toe verrast en laat weten wat de ander voor u betekent is het altijd goed! Het gaat meestal meer om de moeite die u er ingestoken heeft dan om de materiele waarde.

Romantische liefde

Veel mensen zien romantiek als een cliché zoals een strandwandeling, kaarslicht, open haardvuur, een flesje wijn met kaas, een etentje, maar ook maanlicht, de geur van rozen, zachte stemmen en mooie woorden, samen langs het strand wandelen, een lekker weekend er samen op uit, een bos rozen of andere bloemen. Romantiek is iets bijzonders doen om de stemming van de ander op een positieve wijze te beïnvloeden en gevoelens van liefde een aanhankelijkheid aan te wakkeren. Dit hoeft niet altijd iets duurs te zijn, het gaat er om dat iemand de moeite gedaan heeft voor de ander.

Romantiek is te koop, een duur etentje, een reisje naar Rome, een duur cadeau het kan zeer romantisch zijn maar vaak hebben de romantische verrassingen waar veel moeite en energie in is gaan zitten het meeste effect. Oprechte belangstelling voor de ander, of juist aan een bijzondere datum denken, of aantonen dat u echt belangstelling heeft voor de ander doordat u een stille wens van de ander in vervulling laat gaan, dit zijn allemaal hoogtepunten van romantiek. Een ontbijtje op bed, een wandeling in de natuur met een picknickmand en kleed kan heel romantisch zijn. Heel belangrijk van bijvoorbeeld een picknick is dat u de mobiel thuislaat en even de volle aandacht aan elkaar schenkt. Romantiek is vooral aandacht aan elkaar besteden en kleine of grotere moeite te doen voor de ander als uiting van liefde.

Romantische tips.

  • Samen een romantisch weekendje weg, verras de ander eens met een weekendje weg naar een romantische stad zoals Antwerpen, Parijs of Rome, zoek een romantisch hotel en besteed eens een weekend veel aandacht aan elkaar.
  • Samen naar de sterren kijken kan ook heel romantisch zijn, wanneer u een deken achter in de auto heeft kunt u ergens naar toe rijden waar het stil is en dan samen in de open lucht naar de sterren kijken. U kunt natuurlijk ook een lekkere fles wijn en lekkere dingen meenemen om samen lekker te genieten.
  • Maat ook picknicken is heel romantisch, op een luie zondagmiddag samen er op uit, een lange wandeling of fietstocht maken en dan op een rustige plek met een thermoskan warme chocolademelk en thee, kleine broodjes en andere lekkere dingen samen genieten. Ook hier gaat het niet om dure dingen, het is vaak de moeite en de aandacht die het belangrijkste ingrediënt van de romantiek is.
  • Laat eens een stille of hartenwens van de ander in vervulling gaan, wanneer de ander een enorme fan is van een artiest, regel eens kaartjes voor een concert voor jullie samen of wanneer iemand graag eens een fotosessie zou willen doen, regel dat een keertje. Ik heb eens gehoord dat iemand een een enorme fan was van klavecimbel muziek en een huiskamer concert van een van zijn idolen als verjaardag cadeau kreeg. Dat is romantiek ten top.

De keerzijde van verlangen naar romantiek.

Ik las een ander artikel over de keerzijde van ons verlangen naar romantiek en dat dit verlangen meer liefde stuk maakt dan dat het doet aanwakkeren. Doordat mensen tegenwoordig de romantische liefde als norm zien valt de echte liefde eigenlijk altijd tegen. Omdat met met zulke hoge verwachtingen een relatie in stapt zal het vaak op een teleurstelling uitdraaien omdat de ander nooit aan de hooggespannen verwachtingen kan voldoen. Liefde is meestal niet totaal onbaatzuchtig, onvoorwaardelijk en altijd rozengeur en maneschijn. Wie zich blind staart op het romantisch ideaal zal toch vaak teleurgesteld worden. Natuurlijk is er niets op tegen om de geliefde te trakteren op een romantisch etentje of te verrassen met een romantisch reisje maar men moet in de liefde ook af en toe realistisch zijn.

Geef een reactie