Liefde en rozen

Bos rozen

Een roos is een gangbaar romantisch symbool voor liefde en genegenheid maar waarom is dit zo? Er zijn verschillende verklaringen zoals de hartvormige blaadjes en blaadjes onder de roos die een symbolische betekenis van liefde en vertrouwen zouden zijn. Maar niet alleen de roos zelf maar ook de kleur van de roos en het aantal rozen heeft een bepaalde symbolische betekenis. Rood staat natuurlijk voor de kleur liefde en er zijn diverse oude verhalen die betekenissen geven aan de kleur rood van de roos.

De betekenis van de kleur van de roos.

De rode roos is een teken van liefde, romantiek, passie en respect. Een roos in de knop staat voor puur en liefdevol en een roos in volle bloei staat voor volwassen liefde.
De roze roos staat voor vrolijkheid, waardering en bewondering, vriendschap en sympathie. In volle bloei staat de roze roos het voor het geloven in elkaar en een donker roze roos symboliseert dankbaarheid.
De witte roos staat voor spirituele liefde en puurheid, onschuld en charme en gelukkige liefde. De witte roos staat voor echte liefde en geestelijke puurheid en waardigheid ten aanzien van elkaar. Een half open witte roos staat voor afhankelijkheid of onderdanigheid.
De gele roos staat voor ik geef om je, vriendschap, vreugde en vrijheid. Een net geopende gele roos staat voor de vraag of de ontvanger nog van u houdt en in volle bloei staat de gele roos voor jaloezie of verlangen om iemand terug te krijgen.

Wanneer geeft u welk aantal rozen?

Bij bepaalde gelegenheden hebben zelfs het aantal rozen een symbolische betekenis. Op de verjaardag van uw geliefde is het bijvoorbeeld een mooi gebruik om een aantal rode rozen te geven gelijk aan de leeftijd van de jarige met als extra één witte roos voor het geluk van het komende jaar. Wanneer u ook nog de symbolische betekenis weet kunt u hiermee zeker het hart van uw geliefde veroveren.

Het aantal rozen en de betekenis.

1 roosIk hou nog steeds van je!
12 rozenStaan voor dankbaarheid.
25 rozenHet aantal rozen om gefeliciteerd te zeggen.
50 rozenDit is niet goedkoop maar het staat voor onvoorwaardelijke liefde.

Rozen zijn bloeiende planten die tot het geslacht Rosa behoren en er komen ongeveer 300 soorten in het wild voor. Rozen worden al sinds duizenden jaren geteeld om hun schoonheid in vooral China en Afrika door de Grieken, de Romeinen en de Egyptenaren. Rozen werden vaak gebruikt voor rituelen en als versiering. Voor christenen symboliseerde de roos het bloed van de martelaren en werd een attribuut van Maria, de moeder van Jezus. In Nederland begon het kweken van rozen vanaf de tweede helft van de zestiende eeuw. Vroeger werden uitsluitend wilde soorten rozen gekweekt maar vanaf 1800 kwam daar verandering in en werden nieuwe variëteiten gekweekt. Tegenwoordig zijn er erg veel verschillende genetische variëteiten gekweekt in vele kleuren en maten.

Geef een reactie