Liefde, relatie en sleur?

Sleur

Veel relaties beginnen heel spannende met bruisende liefde, intimiteit, veel nieuwe ervaringen en veel aandacht voor elkaar om dan na een paar jaar uit te blussen in de dagelijkse sleur. Waar in het begin men nog smoorverliefd was en alles nieuw en leuk, is de realiteit na een paar jaar, samenwonen of getrouwd, beiden een baan, kinderen, een druk bestaan. Men kent elkaar door en door waardoor de spanning er wel een beetje af is. Veel stellen beginnen in deze periode wat langs elkaar heen te leven en elkaar een beetje voor lief nemen. Bij gebrek aan voeding kan de liefde langzaam doven en met drukte en stress zelfs omslaan in meer aan zichzelf denken dan aan de ander. Veel stellen begrijpen achteraf niet hoe het zo ver heeft kunnen komen.

Maar wanneer men op tijd inziet dat men uit elkaar aan het groeien is en men de relatie weer wil laten opbloeien volgen hier een aantal adviezen om de vonken weer terug te brengen. Een van de dingen die men kan doen is weer samen nieuwe dingen beleven. Door weer samen leuke nieuwe dingen te beleven kan het gevoel van saamhorigheid en verbondenheid weer opgewekt worden. Durf beiden weer eens uit de comfortzone te stappen en verleg samen eens weer (soms voorzichtig) wat grenzen. Wanneer er kinderen zijn, besteed ze dan eens uit en ga met zijn twee weer eens op de bonnefooi naar een onbekende stad. Elke keer wanneer men samen iets nieuws beleeft wat vaak juist buiten de comfortzone ligt komt men weer dichter bij elkaar. Probeer ook van deze nieuwe ervaringen weer niet een sleur of standaard patroon te maken want dan valt men weer in dezelfde valkuil van sleur terug. En natuurlijk verbinden tradities ook, zoals elk jaar hetzelfde doen op de trouwdag of een andere bijzondere dag, maar ook elke zondagochtend ontbijt op bed kan een fijne traditie zijn die verbindend werkt. Maar pas bij elke traditie wel op dat beiden het speciaal blijven vinden, anders ligt weer snel de sleur om de hoek.

De beste manier om samen nieuwe, fijne herinneringen aan te maken is door samen nieuwe dingen te doen. Door samen bijzondere dingen te delen groeit men weer naar elkaar toe. Probeer elkaar wat uit te dagen en uit de comfortzone te trekken en probeer weer dingen te doen die weer een beetje spannend en onbekend zijn. Als voorbeeld voor mijzelf kan ik aangeven dat ik pas op latere leeftijd de sauna ontdekte wat best spannend was. Het werd uiteindelijk telkens weer een heerlijke ervaringen om samen te beleven en nieuwe sauna’s te verkennen. Maar men kan ook het eten van andere culturen verkennen, bier gaan brouwen en proef avonden organiseren, samen een nieuwe sport oppakken, samen een Tantra workshop volgen om het intieme leven wat te verfrissen, de mogelijkheden zijn groot maar soms moeilijk te ontdekken.

Gelukkig zijn er meerdere boeken geschreven die u op weg kunnen helpen en u inzichten en praktische tips kunnen geven voor zowel uw eigen ontwikkeling als die van uw relatie.

Geef een reactie