Maak het zelf / doe het zelf

Maak het zelfMijn hele leven ben ik al aan het knutselen, zelf maken, zelf bedenken en doe het zelven. Ik ben dan ook vrij handig op vele gebieden en ontdek ook nog steeds nieuwe dingen om zelf te maken. Of het nu om elektronica, onderhoud huis, fiets enz., het zelf maken van kaarsen en zeep, koken, bakken, kleding, tekenen, schilderen, knutselen of tuinieren gaat, de meeste dingen kunt u zelf goed maken of doen. Bovendien is de voldoening vele malen hoger wanneer u het zelf gedaan heeft t.o.v. het kopen of laten doen. In Amerika is er zelfs een echte DIY (Do It Yourself) cultuur ontstaan en ik moet ook constateren dat men daar ook meer de mentaliteit heeft om dingen zelf te willen doen en het is natuurlijk ook een teken van zelfstandigheid en onafhankelijkheid. Iets zelf maken heeft ook een voordeel dat u iets kunt maken wat volledig aan uw eigen wensen voldoet en u niet afhankelijk bent van een oplossing die iemand anders voor u bedacht heeft. Daarnaast is het zelf maken vaak vele malen goedkoper dan een standaard oplossing kopen, hoewel dit niet altijd opgaat. Ook is het meestal zo dat jet ontzettend cool is om zelf iets te bedenken en het ook zelf te maken. Maar ook in degelijkheid kunt u zelf bepalen hoe degelijk iets zal worden, veel producten die u momenteel kunt kopen zijn er op gemaakt om binnen een paar jaar stuk te gaan zodat de leverancier u een nieuwe kan verkopen. Ook dit is mij vaak een doorn in het oog, vroeger kocht men producten voor het leven of in ieder geval voor meer dan tien jaar, tegenwoordig zijn de producten vaak expres zo gemaakt dat ze binnen een paar jaar stuk gaan of onwerkbaar traag worden. Soms bouwen fabrikanten zelfs logica (DRM) in waardoor een LED lamp die normaal wel meer dan tien jaar mee kan gaan er toch na vijf jaar mee stopt, zodat u een nieuwe moet kopen. Het resultaat hiervan is een enorme afvalberg en een enorme verspilling van grondstoffen omdat de omzet van leveranciers blijkbaar moet blijven groeien. Door te kiezen voor duurzame producten of zelf iets duurzaams te bouwen en onderdelen en materiaal te hergebruiken kunt u dit een beetje afremmen. Bovendien is ergens samen aan werken iets dat enorm goed is voor de sociale contacten en verbroedering. Het samen werken aan een project of product samen met uw partner of kinderen kan een zeer leuke bezigheid zijn. Kortom, deze pagina is een enorme reclame voor het zelf maken en zelf doen. Met vriendelijke groet, Hein Pragt.

Boeken over zelf maken / zelf doen

boekboek bestellenMaak het zelf Stap voor stap diy projecten. Zelf je eigen spullen maken? In dit boek laten Pascalle en Mathijs zien hoe eenvoudig het is om zelf van alles te maken. Van naaien tot zagen, van breien tot het verwerken van beton. Ze laten zien hoe je in een handomdraai van een gewone stoel een schommelstoel maakt en toveren een autoband om in een comfortabele poef. Maak het zelf bestaat uit vier hoofdstukken: From Scratch, Upcycle, Hack en Repair. In dit mooie en praktische boek staan heel veel stap-voor-stap foto’s, boodschappenlijstjes en handige aanwijzingen. Van een klein klusje als de supermarktplantenzak tot een nachtkastje van beton, je kunt het allemaal zelf maken. Pascalle Bonnier en Mathijs Kok publiceerden samen al drie kookboeken en brengen nu hun eerste DIY-boek uit. Het bevat een eclectische mix van projecten die duidelijk het stempel van de auteurs dragen. Ze zijn origineel, meestal mooi en vaak praktisch: van een kattenkrabstoel tot een wc-ontstopper als kandelaar. Ook cosmetica komt aan bod en in één hoofdstuk worden enkele basisvaardigheden als een knoop aanzetten en een band plakken behandeld. Verder leggen de auteurs kort iets uit over hun filosofie en de gereedschappen die je nodig hebt. In de instructie is weinig aandacht voor de technieken die je nodig hebt om de projecten tot een goed einde te brengen. Maar als je als beginner niet weet hoe je bijvoorbeeld moet breien of haken, dan kun je op de site van de auteurs instructiefilmpjes bekijken. Het boek is zoals hun andere uitgaven minimalistisch en vrolijk vormgegeven, met kleine grapjes tussendoor, zoals de figurantenrol van het kitten van de auteurs.


boekboek bestellenMaak het zelf met je naaimachine. Slimme tips, hippe ideeen en originele projecten voor elke naaimachine. Boordevol informatie, adviezen, voorbeelden en foto's laat Maak het zelf met je naaimachine zien wat voor fantastisch creatieve dingen je met de naaimachine kunt doen. Beginners en experts ontdekken met dit boek de vele mogelijkheden van hun naaimachine op het gebied van steken, voetjes, bruikbare materialen en nog veel meer. Met de eenvoudige en toch ingenieuze projecten uit dit boek kan iedereen meteen aan de slag om accessoires te maken voor in huis, op kleding of als versiering. Bij elke werkbeschrijving staan extra ideeën en tips om de gebruikte materialen, technieken en handige trucjes op andere manieren toe te passen. Perfect als uitgangspunt voor eigen, unieke creaties!


boekboek bestellenKnutselen met hout. Originele ideeën voor kleurrijk speelgoed en prachtige kunstwerkjes stap voor stap uitgelegd Hout is een warm en levendig materiaal waar u prachtige kunstwerken en nuttige gebruiksvoorwerpen mee kunt maken. In dit boek krijgt u een mooi overzicht van de verschillende soorten hout en hun toepassing, praktische tips voor het juiste gebruik van gereedschap en originele projecten om aan de slag te gaan. Met planken, balkjes, latten, spaanplaten of stokken maakt u huisjes, autootjes of bootjes, maar ook klimkevers, een vlinderpuzzel, een piratenkegelspel of een ratel. Stapsgewijze instructies leggen precies uit hoe u te werk moet gaan om origineel speelgoed, leuke figuren en mooie decoraties te maken. Allereerst wordt uitvoerige informatie gegeven over hout, bomen en bossen, gereedschappen en hulpmiddelen. Hierna volgen originele projecten van hout te maken. Laat uw creativiteit de vrije loop!


boekboek bestellenBasiscursus elektronica. Er zijn talloze diepgravende elektronica-leerboeken op de markt. We noemen er hier slechts één: 'The Art of Electronics', dat onder de titel 'Elektronica, kunst en kunde' in vier delen bij Elektor is verschenen. Wie echter elektronicakennis voor "dagelijks gebruik" wil hebben, zit op zo'n wetenschappelijk verantwoorde verhandeling waarschijnlijk helemaal niet te wachten. Laat staan op een beschrijving van de meest exotische componenten of elke denkbare variant van een principiële schakeling. Indien dit ook voor u geldt, dan is dit boek voor u bestemd: voor de middelbare scholier en voor de hobbyist die zich meer wil verdiepen in de elektronica. En dus voor iedereen die een korte, begrijpelijke en bovenal betaalbare inleiding tot dit interessante vakgebied wenst. Deze 'Basiscursus Elektronica' maakt u vertrouwd met de analoge (laagfrequent-)techniek, letterlijk de basis van alle elektronica.


boekboek bestellenZelf een IoT toepassing maken Alledaagse voorwerpen probleemloos met het internet of things verbinden. Alledaagse voorwerpen aan het internet: tien jaar terug zou je daar niet snel opkomen. Maar vandaag de dag is het heel gewoon: elektronica is zo klein en goedkoop geworden dat zelfs een wasknijper een internetverbinding zou kunnen hebben. Maar hoe gaat dat in z’n werk, iets met het internet verbinden? Zelf een IoT toepassing maken legt uit hoe het Internet of Things in elkaar zit en hoe je er toepassingen voor kunt maken. Deze toepassingsvoorbeelden zijn tot in detail uitgewerkt en aan de hand van de schema’s, beschrijving van de gebruikte onderdelen en uitleg van de programmacode kan iedereen die dat wil zelf verschillende Internet of Things toepassingen maken. Het boek maakt gebruik van een goed verkrijgbare en goedkope NodeMCU microcontroller en de eenvoudige en laagdrempelige programmeertaal Lua. Indeling van het boek: Voorwoord, Over het Internet of Things, Deelsystemen in de IoT stack, De NodeMCU Dev Kit, Toepassingsvoorbeelden, Programmeren in Lua, NodeMCU module naslag, Informatiebronnen, Woordenlijst, Trefwoordenregister. Technische informatie: Het boek bevat 84 pagina’s, heeft het formaat 21 x 14,85 x 0,6 centimeter, weegt 171 gram en is voorzien van een softcover.


boekboek bestellen199 DIY's voor jezelf en je huis. De ultieme DIY-bijbel voor elke creatieve vrouw! Madame Creatief nodigt je graag uit in haar huis. Dat staat boordevol zelfgemaakte spullen. De vrolijke kussens op de bank, het zachte dekentje in baby's bed, de oorbellen van grote zus of de grappige krijtborden in de keuken zijn allemaal door haar gemaakt. In dit boek verzamelde ze 199 ideeën om meteen creatief aan de slag te gaan. Je hoeft helemaal geen geoefend handwerkster of doe-het-zelver te zijn. Met een minimum aan moeite maak je fantastische spullen voor je eigen huis. Of om cadeau te geven natuurlijk. - Breien, naaien, knutselen... voor elk wat wils! - Duidelijke werkbeschrijvingen en stap-voor-stapfoto's - De ultieme DIY-bijbel voor elke creatieveling Dit boek is een verzameling van 199 DIY-jes (do-it-yourself) voor in het huis of voor jezelf. Variërend van het pimpen van stoelen, het maken van een pinata voor een kinderfeest, opbergmandjes, een weekplanner, sieraden, kleding voor vrouw en kind, een bodyscrub tot een insectenhotel voor de tuin. Voor iedereen in huis en elke kamer in huis zijn er wel creatieve frutsels te maken. De technieken die gebruikt worden zijn niet moeilijk, kun je overweg met haak- of breinaald, schaar, plakstift of kwast dan kom je al een heel eind. De werkbeschrijvingen zijn kort maar duidelijk, met altijd een lijstje met benodigdheden, een paginagrote foto en soms een sjabloon die je kunt overtrekken.

Last update: 01-03-2017

 Lees hier de privacyverklaring van deze site.

Disclaimer.

Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met zorg samenstelt, sluit de heer Pragt alle aansprakelijkheid uit met betrekking tot de informatie die, in welke vorm dan ook, via deze site wordt aangeboden. Op de content van deze Internetsite rust geen auteursrecht meer.