Zxy.nl techniek archief pagina

Ik heb meerdere artikelen en pagina's geschreven over diverse technisch onderwerpen zoals elektrotechniek, elektronica, Arduino, Raspberry Pi en robotica. Omdat ik informatie niet graag verloren zie gaan maar sommige artikelen en pagina's hun actualiteit verloren zijn, verplaats ik deze naar een archief deel van de site zodat ze wel beschikbaar blijven. Hier staat een overzicht van archief pagina's. Vriendelijke groet, Hein Pragt.

Elektronica hoofdpagina

elektronicaDeze pagina gaat over elektronica als hobby maar ook digitale techniek komt hier aan de orde. Ik heb miojn hele leven al elektronica schakelingen ontworpen en heb ook vaak mijn kennis van elektronica kunnen combineren met mijn kennis van programmeren. Wanneer u elektronica als hobby wilt gaan beoefenen dan is het handig om uiteindelijk een eigen werkbank / hobbyhoek te hebben met een tafel, gereedschappen, onderdelen, meetapparaten, voeding op één plek waar u rustig en veilig kunt werken aan uw hobby. Het hoeft niet een professioneel lab te worden, op deze pagina geeft ik een overzicht hoe ik zelf een elektronica werkplaats op zonder heb ingericht. Ook staat op deze pagina wat informatie over bekende elektronica onderdelen, wat schema's en datasheets en leuke elektronica projectjes.
Ga naar: de elektronica hoofdpagina.

Retro computers / computer historie

retro computersComputers bestaan aan vrij lang en er bestaat al een vorm van historie die we met een Engelse term retrocomputing aanduiden. Retro computers zijn dus oude computers die niet meer in het dagelijkste leven gebruikt worden maar die (meestal uit nostalgie) nog onderhouden en gebruikt worden door mensen die er nog warm voor kunnen lopen. Vaak zijn dit mensen die vroeger deze ouder computers, homecomputers of spelcomputers gebruikt hebben. Het gaat zelfs zo ver dat oude verloren gegane grote computers weer herbouwd worden, meestal omdat ze een enorme invloed gehad hebben op de computer innovatie.
Ga naar: Retro computers / computer historie.

PragtTextUtil programma

pragt text utilPragtTextUtil is geen editor hoewel de basis functies om tekst te kunnen bewerken wel aanwezig zijn in het programma. Het programma is bedoeld om bewerkingen uit te voeren op tekst zoals het omzetten naar hoofd of kleine letters of het verwijderen van HTML tags en het omzetten naar nette paragrafen. Ook kunt u bijvoorbeeld uit een logbestand alle regels filteren die een bepaald woord bevatten of juist niet een bepaald woord bevatten. Ook een leuke optie is zoek en vervang met de mogelijkheid om CTRL tekens te gebruiken in de zoek maar ook de vervang tekst. Verder zit er een variant van de bekende Linux / Unix utils grep, diff, head en tail in maar dan geschikt gemaakt voor MS-Windows.
Ga naar: Het PragtTextUtil programma. (Download)

Freeware Z80 microprocessor IDE

z80 workbenchDeze pagina gaat over mijn eerste microprocessor waar ik jarenlang mee geprogrammeerd heb en die ik van binnen naar buiten kende, de Z80 processor. Toen ik 1972 geïnteresseerd raakte in computers was er voor de hobbyist nog niets verkrijgbaar behalve wat boeken die ik dan ook las. Ik heb zo lang en zo vaak gebruik gemaakt van de Z80 processor dat ik dit ook wel mijn eerste liefde in processorland noem. Na heel veel jaren heb ik weer de Z80 opgepakt en op deze pagina kunt u informatie vinden over oude en nieuwe Z80 projecten en de nodige documentatie vinden. De Z80 was voor zijn tijd een geniaal ontwerp en de grap is dat deze processor heel veel gebruikt.
Ga naar: Freeware Z80 microprocessor IDE. (Download)

Het spel reversi

reversi spelHet spel Reversi (ook wel othello genoemd) is een bordspel voor twee personen dat in 1888 bedacht is door Lewis Waterman in Engeland. Het spel Othello werd later door een Japanner genaamd Goro Hasegawa bedacht in 1971 en James R. Becker ontwikkelde het spel en bracht het op de markt. Het spel is in bijna elke programmeertaal gemaakt en er zijn ook veel online versies van het spel. De wat betere versies van het programma zijn tegenwoordig in java geschreven maar zoals voor elk spel opgaat is de taal C en C++ en c# natuurlijk de meest voor de hand liggende keuze als het om snelheid gaat.
Ga naar: Het spel reversi (download).

Adventure interpreter

adventure interpreter scott adamsIk heb in 1997 de scottfree versie van de adventure interpreter aangepast voor Microsoft Windows (Visual C) en in 2005 en 2013 heb ik een nieuwe versie gemaakt met een nieuwe gebruikersinterface die ook onder Windows 7 en 10 werkt. Er is ook een app versie voor Android.
Ga naar: De Adventure interpreter pagina.

Unity game engine

unity game engineDeze pagina gaat over de game engine en ontwikkel omgeving Unity. Ik schrijf al mijn hele leven code voor games, zowel spellen als Reversi, een Adventure interpreter, maar ook platform spellen en 2D spellen voor verschillende platformen. De meeste spellen schreef ik in de programmeertaal C maar ook HTML5 en Javascript. Ik heb mijn eerste echter 3D adventure spel geschreven in Unity en ben inmiddels met de volgende bezig.
Ga naar: De Unity engine.

3D printer index

3D printer3D-printers beginnen momenteel erg betaalbaar en populair te worden. Een 3D-printer is een apparaat dat op basis van digitale bouwtekeningen in de vorm van een computerbestanden een driedimensionaal object kan "printen". Dit gebeurt door het laagje na laagje op te bouwen door bijvoorbeeld vloeibaar gemaakt plastic uit een spuitmondje op de basisplaat of het object te spuiten en de kop (en de plaat) in drie richtingen te bewegen. Meestal kan de printkop (met de extruder) bewegen maar ook de plaat waarop het object geprint gaat worden. Momenteel zijn er voor weinig geld al kant en klare 3D printers te koop. Ik heb zelf mijn 3D printer gebouwd vanuit een zelfbouw pakket en het is de Reprap Prusa i3 van Zonestar geworden. Wilt u iets op een 3D printer laten printen en heeft u zelf geen 3D printer dan kunt u bij mij een aanvraag doen om iets te laten 3D printen.
Ga naar: de 3D printer pagina.

Arduino computers

arduino boardDe Arduino is een opensource computer board dat is opgebouwd rond de ATmega168-microcontroller van Atmel met tevens een compleet gratis set ontwikkeltools en het is bedoeld voor hobbyisten, artiesten, kunstenaars en iedereen die geïnteresseerd is in het maken en ontwerpen van kleine slimme computer toepassingen. Het board heeft daarvoor diverse ingangen en uitgangen en kan heel eenvoudig voorzien worden van schakelaars, lichtsensoren, bewegingsmeters, lampjes, pompjes en beeldschermen aan te sturen. Er zitten standaard ook diverse communicatie poorten op het board voor verbinding met een PC of om andere boards aan te sturen. Er zijn diverse versies, zowel klein als groot (meer meer of minder I/O poorten) en het board en ook heel geschikt voor het aansturen van robots. Ook staat hier informatie over de ESP8226, een zeer goedkope Wi-Fi microcontroller met een complete TCP/IP stack en een 32 bits microcontroller.
Ga naar: de Arduino index pagina.

Robotica index

robotRobotica is ook een leuke hobby en tegenwoordig is er een enorm aanbod van goedkope CPU borden, IO kaartjes en zelfs servo's en stappenmotoren voor het zelf maken van robots. Er zijn momenteel zelf complete kleine bouwpakketjes van kleine zelfstandige robotjes te koop. Wanneer u een kleine en eenvoudige robot wilt bouwen kunt u beginnen met een zogenaamde Beetlebot, deze robot is heel eenvoudig te maken en toch slim genoeg om uit een doolhof te kunnen ontsnappen. Een lijnvolger is een eenvoudige robot die door middel van optische sensoren een lijn kan detecteren en dan een route kan volgen. Robbie is een vrij complex zelfbouw robot project dat ik zelf opgepakt heb. Mijn dochter Romy heeft een robot poes met de naam Caty bedacht op deze site staat alles over het ontstaan en de bouw van deze robot met elektronika schema's en datasheets. De Otto of (Zowi variant) is een open source interactieve robot die iedereen zelf kan maken. Ook staat hier informatie over een aantal soorten motoren voor de robotica hobbyist, en er staat ook informatie over sensoren voor robots. De techniek van een hoverboard heeft ook veel met robotica te maken.
Ga naar: de robotica index pagina.

Hoe werkt het

how werkt hetWe gebruiken elektronische apparaten dagelijks zonder vaak na te denken hoe deze apparaten nou eigenlijk werken. Toch zijn er mensen die niet alleen willen weten hoe het apparaat werkt maar die ook zelf wijzigingen of reparties willen kunnen uitvoeren. Op deze pagina staat een overzicht van de technische werking van appraten met voorbeelden, foto's en waar beschikbaar zelf elektronica schema's of diagrammen.
Ga naar: hoe werkt het pagina.

3D ontwerpen

robotIk ben redelijk handig met het pakket FreeCad en wanneer ik een afdekplaatje, beugeltje of kunstof onderdeel nodig heb en ik het niet snel standaard kan kopen, besluit ik vaak om het maar even zelf te ontwerpen en de printen op mijn 3D printer. Ik heb zo meerdere huishoudelijke onderdelen ontworpen maar ook technische onderdelen gemaakt. De meeste onderdelen die ook wel handig zouden kunnen zijn voor anderen zet ik altijd op de website thingiverse.com waar u ze gratis kunt downloaden.
Ga naar mijn pagina op thingiverse.com.

Maten en maateenheden

maten en gewichtenWereldwijd bestaan er verschillende stelsels van maten een maateenheden, voor lengte, gewicht, inhoud, snelheid maar ook temperatuur. In Nederland gebruiken we SI-stelsel waarvan de standaard wordt beheerd door het Bureau international des poids et mesures te Sèvres, Frankrijk. Frankrijk was ook het eerste land dat dit systeem (toen nog nationaal) invoerde op 10 december 1799.
Ga naar: Maten en maateenheden.

Techniek links

 

Nuttige technische boeken

boek bestellenboekArduino project handboek - 25 praktische projecten om mee te beginnen. Het Arduino Project Handboek is een boek voor beginnende gebruikers van Arduino. Arduino is een opensource-computerplatform dat bedoeld is voor het ontwerpen van slimme en creatieve objecten. Het boek is volledig in kleur en laat je 25 leuke en interactieve projecten bouwen. Er wordt gewerkt met ledjes, sensoren, motoren, LCD schermen, antiblokkeersystemen en zelfs zekeringen om daarmee projecten te bouwen zoals een bewegingsmelder, een draadloos scansysteem voor identiteitskaarten, een ultrasone robot, een weerstation, videospellen voor LCD schermen en een raketwerper. Elk project bevat gedetailleerde instructies, een gemakkelijk te volgen schakelschema en de volledige code. Tegen het einde van het boek zal je je comfortabel genoeg voelen met Arduino om je eigen apparaten te ontwerpen en aan te passen.

boek bestellenboekElektronica voor Dummies. Elektronica is overal. Kijk om je heen, kijk in je zakken! Wedden dat je daar een vernuftig stukje elektronica in aantreft? Wil je weten hoe het werkt? De basis is simpel, dat zul je zien. In de nieuwe editie van Elektronica voor Dummies leer je in begrijpelijk Nederlands hoe elektriciteit werkt en met welke gereedschappen je goed voorbereid voor de dag komt. Ga aan de slag met de leuke projecten in dit boek en maak je de basis van elektronica eigen. Cathleen Shamieh is een elektrotechnisch ingenieur en auteur met uitgebreide ervaring op het gebied van medische elektronica, spraakverwerking en telecommunicatie.

boek bestellenboekDe Wereld van 3D-printen - op weg naar een nieuwe revolutionaire revolutie? 3D-printing is de hype voorbij en nu wordt het pas echt interessant. In De wereld van 3D-printen lees je op welke manier 3D-printen in Nederland en de rest van de wereld wordt toegepast. Wat kan er tegenwoordig 3D-geprint worden, wat zijn de ontwikkelingen op materialengebied, hoe kun je er als bedrijf of maker mee aan de slag? Wat zijn de nieuwe start-ups die je in de gaten moet houden, welke snelgroeiende bedrijven maken gebruik van 3D-printing en hoe kunnen bedrijven uit de oude economie voorkomen dat ze voorbijgestreefd worden door deze nieuwe makers? Wat zijn de business modellen, gaan we in toenemende mate naar een wereld toe waarin alles in volledige transparantie, op maat en op bestelling wordt geproduceerd? Willem Vermeend en Maarten Verkoren nemen u mee in een ronde langs de stand van de technologie, de nieuwste ontwikkelingen en kansen die er ontstaan op zowel technisch als economisch gebied. U zult versteld staan over wat er allemaal al kan!

boek bestellenboekStarten met Internet of things - 35 projecten met Raspberry Pi en Wireless Arduino. Internet of Things (alles aan het internet) is een trend die zich niet meer laat keren. We willen alles in huis met onze mobiel of tablet doen, van Facebook tot TV kijken, van lichten bedienen tot de temperatuur in de gaten houden. In dit boek laten we in 35 leuke en handige projecten zien hoe u op eenvoudige wijze zelf een Internet of Things systeem kunt aanleggen. We gaan in op de hardware (de perfecte combinatie van Raspberry Pi en Arduino) en de software om bediening via internet mogelijk te maken. We maken gebruik van Wi-Fi en radioverbindingen zodat er geen kabels dwars door uw huis hoeven. Wanneer u deze projecten maakt heeft u een compleet Internet of Things systeem waarmee u van alles in uw huis kunt bedienen en bekijken. Bijvoorbeeld of er post in de brievenbus ligt en of de auto in de garage staat. U kunt op vanaf de bank het licht aandoen en het alarm bedienen. Door de heldere uitleg kunt u de projecten eenvoudig aanpassen om bijvoorbeeld uw koffiezetautomaat of tv op afstand aan te zetten.

Last update: 01-07-2020

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).