Welkom op zxy.nl

techniek logoDe internetsite www.zxy.nl is een sub-site van de internetsite www.heinpragt.com en gaat over diverse onderwerpen die met techniek te maken hebben. Ik heb een technische achtergrond maar ben zowel alfa als bèta, wat een leuke combinatie geeft. Ik heb c.a. 15 jaar als embedded ontwikkelaar zowel hardware als embedded software ontwikkeld, vooral in de datacommunicatie sector. Als kind wilde ik uitvinder worden en in zekere zin is dat ook gelukt, ik heb aan de basis van veel moderne technieken ontwikkeling gedaan, zoals modems, Internet en mobiele telefonie en SMS. Sinds 2000 heb ik beroepsmatig de omschakeling gemaakt naar Internet software engineer en de laatste jaren werk ik als technisch applicatiebeheerder. Ik ben vaak bezig met DIY projecten met elektronica ontwerpen en embedded software en ik ontwikkel robotjes en leuke gadgets. Daarnaast programmeer ik nog steeds portable Windows programma’s (meestal vanuit een eigen noodzaak of behoefte) en de programmeertaal C (en ook C++) blijven mijn grootste liefdes hoewel ik ook veel andere programmeertalen beheers en actief gebruik. Ik ben sinds een paar jaar ook een gecertificeerd C# en HTML5 / Javascript ontwikkelaar en ik ben de laatste tijd ook erg gek op de programmeertaal C# als de derde opvolger van de taal C. Ik ontwikkel ook games in zowel HTML5 / Javascipt (Construct 2), C en C++ en C# in combinatie met de Unity game engine. Ik heb hier thuis een Prusa 3D printer en deze gebruik ik om onderdelen te printen voor DIY projecten en ik ontwerp ook 3D objecten in Freecad. Daarnaast ontwikkel ik elektronica voor thuis en ben ik actief in energiebesparing projecten. De techniek site is onderverdeeld in meerder onderwerpen met elk hun hoofdindex en sub-pagina's binnen dat onderwerp. Techniek is een heel breed begrip en ik probeer een duidelijke structuur aan te brengen zodat gerelateerde onderwerpen bij elkaar staan. Maar er is altijd overlap zoals tussen de onderwerpen robotica en elektronica. Ik probeer dit door middel van kruisverwijzingen op te lossen. Hier staat een overzicht van alle hoofdonderwerpen met alle sub-pagina's binnen deze site. Daarnaast is er een vraag en antwoord sectie. Vriendelijke groet Hein Pragt.

3D printer index

3D printer3D-printers beginnen momenteel erg betaalbaar en populair te worden. Een 3D-printer is een apparaat dat op basis van digitale bouwtekeningen in de vorm van een computerbestanden een driedimensionaal object kan "printen". Dit gebeurt door het laagje na laagje op te bouwen door bijvoorbeeld vloeibaar gemaakt plastic uit een spuitmondje op de basisplaat of het object te spuiten en de kop (en de plaat) in drie richtingen te bewegen. Meestal kan de printkop (met de extruder) bewegen maar ook de plaat waarop het object geprint gaat worden. In 2005 begonnen vooral in Amerika hobbyisten printers thuis te gebruiken en ontstonden de open-source RepRap en de Fab@Home projecten. Momenteel zijn er voor weinig geld al kant en klare 3D printers te koop. Ik heb zelf mijn 3D printer gebouwd vanuit een zelfbouw pakket en het is de Reprap Prusa i3 van Zonestar geworden. Wilt u iets op een 3D printer laten printen en heeft u zelf geen 3D printer dan kunt u bij mij een aanvraag doen om iets te laten 3D printen.

Elektronica index

Elektronica hobbyElektronica is ook een leuke hobby en bijna alle concrete componenten zijn nog volop verkrijgbaar, er kan er nog steeds prettig op los gesoldeerd worden. Waren er rond de jaren 80 van de vorige eeuw nog volop kleine elektronica onderdelen winkels, nu zijn er nog een paar en gaat bijna alles via Internet. Alle onderdelen zijn nog te koop, u kunt met alle gemak zo een elektronica werktafel inrichten. Ik heb zelf op een deel van de zolder een uitgebreide elektronica werkplaats. Op deze site staat een basiscursus elektriciteitsleer en electronicaleer met uitleg over de basistheorie van elektriciteit en de werking van de meest gangbare elektrionicanica componenten. Ook staat op deze site een basiscursus ditiale techniek en electronica. Tevens is er een pagina met enkele leuke toepassingen van het NE555 IC. Ook staat op deze site een overzicht van veel gebruikte chips, kleine voorbeeld schakelingen en datasheets als online naslagwerk.

Robotica index

zelfbouw robotRobotica is ook een leuke hobby en tegenwoordig is er een enorm aanbod van goedkope CPU borden, IO kaartjes en zelfs servo's en stappenmotoren voor het zelf maken van robots. Er zijn momenteel zelf complete kleine bouwpakketjes van kleine zelfstandige robotjes te koop. Wanneer u een kleine en eenvoudige robot wilt bouwen kunt u beginnen met een zogenaamde Beetlebot, deze robot is heel eenvoudig te maken en toch slim genoeg om uit een doolhof te kunnen ontsnappen. Een lijnvolger is een eenvoudige robot die door middel van optische sensoren een lijn kan detecteren en dan een route kan volgen. Robbie is een vrij complex zelfbouw robot project dat ik zelf opgepakt heb. Mijn dochter Romy heeft een robot poes met de naam Caty bedacht op deze site staat alles over het ontstaan en de bouw van deze robot met elektronika schema's en datasheets. De Otto of (Zowi variant) is een open source interactieve robot die iedereen zelf kan maken. Ook staat hier informatie over een aantal soorten motoren voor de robotica hobbyist, en er staat ook informatie over sensoren voor robots. De techniek van een hoverboard heeft ook veel met robotica te maken.

Programmeren index

programmerenVanaf het moment dat ik bijna 40 jaar geleden mijn eerste computer kocht ben ik aan het programmeren. Eerst als hobby in basic en z80 assembler, daarna als beroep waarbij ik meer dan 30 jaar ervaring heb als C en C++ programmeur. Hier is een lijst van programmeertalen waarin ik "beroepsmatig" gewerkt heb: Java, Perl, Php, C, C++, C#, Delphi, Cobol, Unix Shell scripts, JavaScript, VBScript, Xslt, Turbo Pascal, Basic, Assembly voor diverse processors (8080,Z80,8031,80186,80386,Pentium). Beroepsmatig programmeer ik momenteel in C# (DotNet), Java en C, maar ook een projectje in Psql kwam er nog even tussendoor. Momenteel programmeer ik mijn zelfgebouwde robots in C / C++ en bouw ik apps voor Windows en Android. Dit onderdeel van de site gaat over alle onderwerpen die te maken hebben met computers en programmeren.

Arduino computers

arduino boardDe Arduino is een opensource computer board dat is opgebouwd rond de ATmega168-microcontroller van Atmel met tevens een compleet gratis set ontwikkeltools en het is bedoeld voor hobbyisten, artiesten, kunstenaars en iedereen die geïnteresseerd is in het maken en ontwerpen van kleine slimme computer toepassingen. Het board heeft daarvoor diverse ingangen en uitgangen en kan heel eenvoudig voorzien worden van schakelaars, lichtsensoren, bewegingsmeters, lampjes, pompjes en beeldschermen aan te sturen. Er zitten standaard ook diverse communicatie poorten op het board voor verbinding met een PC of om andere boards aan te sturen. Er zijn diverse versies, zowel klein als groot (meer meer of minder I/O poorten) en het board en ook heel geschikt voor het aansturen van robots. Ook staat hier informatie over de ESP8226, een zeer goedkope Wi-Fi microcontroller met een complete TCP/IP stack en een 32 bits microcontroller.

Internet techniek

internet techniekHet Internet is een bijna onmisbare levensbehoefte geworden en de meeste mensen zien alleen de "voorkant" van het Internet en dan meestal alleen via een applicatie zoals een webbrowser. Technisch gezien is het Internet een wereldomspannende elektronische netwerk met een zeer complexe infrastructuur. Eind jaren 80 van de vorige eeuw gebruikte ik het Internet zelf alleen nog voor e-mail en usenet, maar in 1994 begon ik zelf ook met het opzetten en ontwikkelen van mijn Internet site(s). Sinds 2000 heb ik de omslag in mijn werk gemaakt en ben ik gestopt met datacommunicatie en embedded systemen en ben ik volledig in de Internet sector gaan werken. Op dit deel van de site staan onderwerpen die te maken hebben met de techniek van Internet.

Historie computers

Nintendo NES

TRS80 pagina

Gratis computerspellen

Techniek links

 

Nuttige technische boeken

boek bestellenRepRap Prusa i3 Pro - DIY printer Deze Prusa i3 Pro kit is een zeer complete 3D printer kit welke je nog zelf in elkaar moet zetten. Enige kennis van elektronica is vereist! De Prusa i3 3D-printer is voorzien van heated bed, waardoor hij met vele soorten filament overweg kan. Het heated bed mag niet warmen dan 60 graden! Met de nozzle van 0,4 mm is het mogelijk om lagen van 0,1 - 0,3 mm te printen. De X en Y as hebben een print resolutie van 12 micron. Ook is standalone printen is mogelijk door de SD kaartlezer en het grafische LCD paneel. De extruder is voorzien van een extra ventilator voor het koelen van het geprinte object waardoor sneller printen mogelijk is.

boek bestellenDe Wereld van 3D-printen 3D-printing is de hype voorbij en nu wordt het pas echt interessant. In De wereld van 3D-printen lees je op welke manier 3D-printen in Nederland en de rest van de wereld wordt toegepast. Wat kan er tegenwoordig 3D-geprint worden, wat zijn de ontwikkelingen op materialengebied, hoe kun je er als bedrijf of maker mee aan de slag? Wat zijn de nieuwe start-ups die je in de gaten moet houden, welke snelgroeiende bedrijven maken gebruik van 3D-printing en hoe kunnen bedrijven uit de oude economie voorkomen dat ze voorbijgestreefd worden door deze nieuwe makers? Wat zijn de business modellen, gaan we in toenemende mate naar een wereld toe waarin alles in volledige transparantie, op maat en op bestelling wordt geproduceerd? Willem Vermeend en Maarten Verkoren nemen u mee in een ronde langs de stand van de technologie, de nieuwste ontwikkelingen en kansen die er ontstaan op zowel technisch als economisch gebied. U zult versteld staan over wat er allemaal al kan!

boek bestellenZo werkt het werkt zo van de wc doortrekken tot typen op je tablet. Dit boek biedt je een kijkje achter de schermen van de apparaten die je elke dag gebruikt, maar waarvan je eigenlijk niet weet hoe ze precies werken. Je kijk op technologie zal nooit meer dezelfde zijn. Het riool, de koelkast, de haardroger, het weerbericht en de televisie: je maakt er dagelijks gebruik van, maar hoe werkt het eigenlijk allemaal? In dit boek (ruim A4-formaat) passeren 27 onderwerpen de revue in telkens twee pagina's. Soms moet je het boek een kwartslag draaien om de tekst te kunnen lezen. De smartphone en nog drie onderwerpen hebben extra (enigszins kwetsbare) uitklappagina's. De tekst staat in kleine tekstblokjes bij de paginagrote schematische kleurentekeningen. Die bevatten veel informatie - met pijltjes en bijschriften toegelicht - en lenen zich niet voor "vluchtig kijken". Een interessant boek voor nieuwsgierige kinderen die zich graag in techniek verdiepen.

boek bestellenProgrammeren met C voor DummiesProgrammeren met C voor Dummies 1e druk is een boek van Dan Gookin. C is een van de oudste en meest gebruikte programmeertalen. De invloed van C is zo groot dat verschillende andere talen (zoals C++, Java en JavaScript) grotendeels de syntaxis van C gebruiken. Programmeren met C voor Dummies is een toegankelijke introductie in het programmeren en de programmeertaal C. In heldere stap-voor-stapinstructies leer je de syntaxis van C kennen en ontdek je de logica achter het programmeren. Naast de basics komen ook geavanceerde aspecten van C, zoals pointers en gelinkte lijsten, aan bod. Met dit boek heeft C geen geheimen meer voor jou en ben je in no time klaar voor het leren van andere programmeertalen! Dan Gookin is de auteur van DOS voor Dummies, het allereerste Voor Dummies-boek. Hij wordt wereldwijd geprezen om zijn vele computing-bestsellers.

boek bestellenProgrammeren in C# Als je nog nooit hebt geprogrammeerd en dit graag op een leuke, heldere manier wil leren, dan is Programmeren in C# hét boek voor jou. C# is een van de meest wijdverspreide programmeertalen. Het is eenvoudig en universeel toepasbaar. Bovendien is het, als objectgeoriënteerde taal, een succesvolle benadering van programmeren. Programmeren in C# is geschreven in een eenvoudige, directe en heldere stijl. Het begint met een uitleg over hoe objecten gebruikt worden en gaat in op variabelen, toekenning en methoden. Vervolgens wordt het gebruik van objecten uit bibliotheekklassen geïntroduceerd. Daarnaast leer je hoe je zelf klassen kunt schrijven. De grote hoeveelheid afbeeldingen en testvragen die in elk hoofdstuk voorkomt, maakt dit een zeer praktisch boek. Programmeren in C# is met name gericht op eerstejaarsstudenten in het hoger onderwijs, maar het is ook geschikt voor iedereen die de programmeertaal zelfstandig wil leren.

boek bestellenRobots bouwen voor kids voor Dummies Hoe kun je beter iets leren dan door het zelf te doen? Met Robots bouwen voor kids voor Dummies leert je kind op de leukste manier robots te maken: hij bouwt ze helemaal zelf! Het boek bevat vier coole projecten waarin je kind van alledaagse artikelen en oud speelgoed zijn eigen robots bouwt. Ze leren je kind de basis van robotica met eenvoudige en makkelijk te volgen opdrachtjes. De levendige, kleurrijke afbeeldingen zorgen ervoor dat hij zijn ogen niet van het boek kan afhouden wanneer hij aan zijn project werkt. Als jouw kind graag knutselt, zal hij veel plezier beleven aan het ontwikkelen van zijn creatieve vaardigheden met Robots bouwen voor kids voor Dummies. Gordon McComb schreef meer dan 65 boeken en duizenden artikelen voor kranten en tijdschriften. Jongeren iets bijbrengen over nieuwe technologie is zijn specialiteit.

Last update: 24-11-2019

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).